Οι επιζώντες των ατομικών βομβαρδισμών στην Ιαπωνία πριν από σχεδόν οκτώ δεκαετίες κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης για την εκστρατεία τους να απαλλάξουν τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα.
Η Ιαπωνική Συνομοσπονδία Οργανώσεων Πασχόντων Βομβών Α και Η – κοινώς γνωστή ως Nihon Hidankyo – έλαβε τη διάκριση ένα χρόνο πριν από την 80η επέτειο από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, και σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Η επιτροπή Νόμπελ είπε ότι αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στη Nihon Hidankyo «για τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά».
Η νορβηγική επιτροπή είπε ότι οι μαρτυρίες των Hibakusha – των επιζώντων των βομβαρδισμών του Αυγούστου του 1945 από τις ΗΠΑ – «βοήθησαν στη δημιουργία και την εδραίωση ευρείας αντίθεσης στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο βασιζόμενη σε προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στη δική τους εμπειρία και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις κατά της διάδοσης και χρήσης πυρηνικών όπλων». Πρόσθεσε: «Οι hibakusha μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να αντιληφθούμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα».
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shigeru Ishiba, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Ασίας στο Λάος, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο οργανισμός που έχει εργαστεί για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης». Ενώ η επιτροπή σημείωσε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ότι το «ταμπού» κατά της χρήσης τους ήταν «υπό πίεση».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας, ενώ η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ικανά να πλήξουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Κάποιοι θα δουν το βραβείο ως επίπληξη στη συντηρητική κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία εξαρτάται για την άμυνά της από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ και δε βρίσκεται ανάμεσα στις περισσότερες από 60 χώρες που έχουν επικυρώσει μια συνθήκη του 2021 για την απαγόρευση της κατοχής και χρήσης πυρηνικών όπλων. «Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ.
Περίπου 60.000 με 80.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία αμέσως μετά το Enola Gay, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29, που έριξε μια πυρηνική βόμβα 15 κιλοτόνων στη Χιροσίμα το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 140.000 μέχρι το τέλος του έτους. Τρεις μέρες αργότερα, οι Αμερικανοί έριξαν μια βόμβα πλουτωνίου στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 74.000. Σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγνωρίζεται επίσημα ότι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών ανέρχεται σε 344.306 στη Χιροσίμα και 198.785 στο Ναγκασάκι. Η μέση ηλικία των 106.000 επιζώντων είναι σχεδόν 86, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.
«Μια μέρα, οι hibakusha δεν θα είναι πλέον ανάμεσά μας ως μάρτυρες της ιστορίας», είπε η επιτροπή Νόμπελ. «Αλλά με μια ισχυρή κουλτούρα μνήμης και συνεχή δέσμευση, οι νέες γενιές στην Ιαπωνία μεταφέρουν την εμπειρία και το μήνυμα των μαρτύρων».
Ο συμπρόεδρος του Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, 81 ετών, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Χιροσίμα ότι η αναγνώριση της ομάδας θα δώσει μεγάλη ώθηση στις προσπάθειές της να αποδείξει ότι η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι δυνατή, ανέφεραν το Reuters και το Agence France-Presse.
«Θα ήταν μεγάλη δύναμη να απευθύνω έκκληση στον κόσμο ότι μπορεί να επιτευχθεί η κατάργηση των πυρηνικών όπλων», είπε ο Mimaki. «Τα πυρηνικά όπλα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθούν». Είπε ότι η ιδέα ότι τα πυρηνικά όπλα έφεραν την ειρήνη ήταν μια πλάνη. «Έχει ειπωθεί ότι λόγω των πυρηνικών όπλων, ο κόσμος διατηρεί την ειρήνη. Αλλά τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες. Για παράδειγμα, εάν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, δεν θα τελειώσει εκεί. Οι πολιτικοί πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά».
Ο MG Sheftall, ο συγγραφέας του Hiroshima: The Last Witnesses, το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, είπε ότι ήταν «απόλυτα ενθουσιασμένος» από τα νέα. «Από το ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου, δεν νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται την ανανεωμένη συνειδητοποίηση της φρίκης των πυρηνικών όπλων περισσότερο από όσο τη χρειάζεται σήμερα», είπε.
Πηγή: The Guardian