Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν μηνύσει την TikTok, κατηγορώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι βοήθησε στην πρόκληση κρίσης ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων.

Μια δικομματική ομάδα 14 γενικών εισαγγελέων από όλη τη χώρα ισχυρίζεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί εθιστικά χαρακτηριστικά για να συνδέει τα παιδιά στην εφαρμογή και ότι έχει σκόπιμα παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την ασφάλεια της παρατεταμένης χρήσης. Το TikTok χαρακτήρισε την αγωγή «απογοητευτική» και είπε ότι πιστεύει ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς ήταν «ανακριβείς και παραπλανητικοί». Η πλατφόρμα μάχεται ήδη έναν νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Απρίλιο που θα την απαγόρευε από τις ΗΠΑ, εκτός εάν η κινεζική μητρική εταιρεία Bytedance συμφωνήσει σε μια πώληση.

«Η TikTok γνωρίζει ότι η καταναγκαστική χρήση και άλλες βλαβερές συνέπειες της πλατφόρμας της, προκαλούν όλεθρο στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών παιδιών και εφήβων», ανέφερε η μήνυση που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. «Παρά την τεκμηριωμένη γνώση, η TikTok συνεχώς παραποιεί την πλατφόρμα της ως «ασφαλή» και «κατάλληλη για παιδιά και εφήβους».

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James είπε ότι νέοι σε όλη τη χώρα πέθαναν ή τραυματίστηκαν ακολουθώντας «προκλήσεις» που δημοσιεύονται στην εφαρμογή και πολλοί άλλοι αισθάνονται «πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι και καταθλιπτικοί λόγω των εθιστικών χαρακτηριστικών της εφαρμογής». Επικαλέστηκε ένα 15χρονο αγόρι, το οποίο πέθανε στο Μανχάταν ενώ «σέρφαρε στο μετρό» – κυριολεκτικά πάνω σε ένα κινούμενο βαγόνι του μετρό. Η μητέρα του βρήκε αργότερα βίντεο στην TikTok με τέτοια δραστηριότητα στο τηλέφωνό του, είπε.

«Η TikTok ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα της είναι ασφαλής για τους νέους, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα», είπε η κ. James σε μια δήλωση. Η αγωγή ξεχωρίζει ορισμένα χαρακτηριστικά ως προβληματικά: ειδοποιήσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, βίντεο που εξαφανίζονται, οδηγώντας τους χρήστες να ελέγχουν συχνά την πλατφόρμα και φίλτρα ομορφιάς που επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν την εμφάνισή τους.

Αν και η εφαρμογή έχει προωθήσει εργαλεία που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν τον χρόνο χρήσης τους ή να επαναφέρουν το περιεχόμενο που μόλις είδαμ, έχει παραποιήσει την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τη μήνυση. Οι αγωγές υποβλήθηκαν από 13 πολιτείες χωριστά και στην περιφέρεια της Κολούμπια, όπου ο γενικός εισαγγελέας κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι διευθύνει μια επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια μέσω της προσφοράς εικονικού νομίσματος.

Η TikTok ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη: «Διαφωνούμε κάθετα με αυτούς τους ισχυρισμούς, πολλοί από τους οποίους πιστεύουμε ότι είναι ανακριβείς και παραπλανητικοί. Είμαστε περήφανοι και παραμένουμε βαθιά αφοσιωμένοι στο έργο που έχουμε κάνει για την προστασία των εφήβων και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να βελτιώνουμε το προϊόν μας».

Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην TikTok τέτοιες συμπεριφορά και επιδιώκει οικονομικές κυρώσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει παρόμοιες υποθέσεις κατά του Facebook και του Instagram για τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των νέων. Οι αγωγές προστίθενται στα νομικά δεινά που αντιμετωπίζει η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή, την οποία περισσότεροι από τους μισούς έφηβους στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν πολλές φορές την ημέρα. Πολιτείες όπως το Τέξας και η Γιούτα είχαν προηγουμένως καταθέσει παρόμοιες μηνύσεις κατά της TikTok με επίκεντρο την ασφάλεια των παιδιών.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, ένας κυβερνητικός επόπτης, κατηγόρησε την TikTok τον Αύγουστο για παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των παιδιών. Ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νομική ενέργεια θα ευαισθητοποιήσει τους γονείς για τους κινδύνους των πλατφορμών και θα πιέσει τις εταιρείες να τροποποιήσουν τις πρακτικές τους. Αλλά η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να σκληρύνει το νόμο για να υπάρξει σημαντική αλλαγή, είπε. «Στέλνεται έτσι ένα μήνυμα ότι υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση ότι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι μηχανισμοί για να φέρουν τις πλατφόρμες αυτές υπόλογες», είπε σχετικά με τις αγωγές.

Οι γενικοί εισαγγελείς «κάνουν ό,τι μπορούν με τα περιορισμένα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά πραγματικά η ικανότητα του δικαστικού συστήματος να θέτει υπόλογες αυτές τις εταιρείες είναι περιορισμένη», είπε.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]