Οι Can Xue, Haruki Murakami, Margaret Atwood, César Aira, Gerald Murnane και Thomas Pynchon είναι μεταξύ των συγγραφέων που είναι πιο πιθανό να κερδίσουν το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με τους bookies.

Η Κινέζα συγγραφέας της avant-garde Can Xue, 71 ετών, είναι το φαβορί για τη νίκη σύμφωνα με τα στοιχήματα στη Ladbrokes, με πιθανότητες 10/1. Ήταν επίσης το φαβορί για να κερδίσει το περσινό βραβείο, το οποίο τελικά απονεμήθηκε στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse. Ο αποδέκτης του βραβείου 2024 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι και θα λάβει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (967.340€).

«Ο φετινός αγώνας για το Νόμπελ είναι ακόμα ανοιχτός και ενώ έχουμε δει έντονο ενδιαφέρον για τον Gerald Murnane και τον César Aira, είναι η Can Xue που παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή και συνεχίζει να ηγείται του στοιχήματος ως αποτέλεσμα», είπε ο Alex Apati της Ladbrokes. Η Can Xue, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Deng Xiaohua, έχει επιλεγεί δύο φορές για το διεθνές βραβείο Booker με το μυθιστόρημά της Love in the New Millennium – και για τη συλλογή διηγημάτων της I Live in the Slums.

Γεννήθηκε το 1953 στην Τσανγκσά της επαρχίας Χουνάν. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, οι γονείς της αναγκάστηκαν σε χειρωνακτική εργασία στην ύπαιθρο. Η επίσημη εκπαίδευσή της τελείωσε στο δημοτικό. Εάν ανακηρυχθεί βραβευμένη με Νόμπελ, θα είναι η 18η γυναίκα που θα κερδίσει το βραβείο, η τρίτη Κινέζα νικήτρια και μόνο η δεύτερη που κατοικεί ακόμα στην Κίνα μετά τον Mo Yan, ο οποίος το έλαβε το 2012.

Μετά την Can Xue με πιθανότητες 14/1 ακολουθεί ο Ιάπωνας συγγραφέας Μουρακάμι, ο οποίος έχει γράψει περισσότερα από δώδεκα μυθιστορήματα – συμπεριλαμβανομένων των Νορβηγικό Δάσος, Ο Κάφκα στην Ακτή και 1Q84 – καθώς και συλλογές διηγημάτων και μη μυθοπλασίας. Οι Atwood και Pynchon έχουν και οι δύο πιθανότητες 16/1.

Η Atwood – η Καναδή συγγραφέας του Η ιστορία της θεραπαινίδας και των μυθιστορημάτων Οι Διαθήκες και Ο Τυφλός Δολοφόνος που βραβεύτηκαν με Booker μαζί με πολλά άλλα μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και έργα μη μυθοπλασίας– θεωρείται από καιρό υποψήφια για το βραβείο. Το 2017, ο Kazuo Ishiguro, ο οποίος κέρδισε εκείνη τη χρονιά, ζήτησε συγγνώμη από την Atwood: «Πίστευα ειλικρινά ότι θα το κέρδιζε πολύ σύντομα».

Επίσης με απόδοση 16/1 οι Aira, Murnane και η Ελληνίδα Έρση Σωτηροπούλου. Άλλοι συγγραφείς που αναφέρονται από τη Ladbrokes είναι οι Anne Carson (20/1), Don DeLillo (25/1), Ngũgĩ wa Thiong’o (25/1), Salman Rushdie (25/1), Karl Ove Knausgård (28/1) και Han Kang (33/1).

Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 116 φορές από το 1901. Μαζί με τον Fosse, πρόσφατοι βραβευθέντες είναι οι Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah, Louise Glück, Peter Handke και Olga Tokarczuk.

Πηγή: The Guardian / Φωτογραφία: El Confidencial

[mc4wp_form id="278"]