Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο και τον πολιτισμό bookpress.gr, οργανώνουν βραδιά αφιερωμένη στο Μαγικό Βουνό, με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, τον Νοέμβριο του 1924.

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ (Ακαδημίας 32, Αθήνα), την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν και θα συνομιλήσουν οι: Αναστασία Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ, Φώτης Καραμπεσίνης, κριτικός βιβλίου, Μαρία Μαντή, μεταφράστρια, υποψήφια διδάκτωρ Γερμανικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Άννα Παλαμιώτου, απόφοιτη Γερμανικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, μέλος του book club “In the same book”. Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Β. Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής της Book Press.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επετειακή συλλεκτική έκδοση για τα 100 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του Μαγικού Βουνού. Με χαρακτικό του Μιχάλη Αρφαρά, επίμετρο της A.S. Byatt, και πρόλογο της δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Τίνας Μανδηλαρά.

Τοποθετημένο σε ένα σανατόριο φυματίωσης κατά τα χρόνια αμέσως πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό το βιβλίο είναι πολλά πράγματα: ένα μοντερνιστικό κλασικό, ένα παραδοσιακό bildungsroman (μια ψυχογραφία του πρωταγωνιστή από την παιδική του ηλικία έως το λογοτεχνικό παρόν) , μια κωμωδία τρόπων, μια αλληγορία της προπολεμικής αστικής Ευρώπης και – ίσως το πιο επίκαιρο αυτής της περιόδου – το ιδανικό βιβλίο για να σας κρατήσει συντροφιά τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα που έρχονται. Γιατί το Μαγικό Βουνό είναι ένα έργο με άρρωστο φωτισμό: ένα μυθιστόρημα που απεικονίζει πειστικά την ασθένεια ως κατάσταση του νου καθώς και του σώματος (αν και ο Mann δεν πτοείται από τις πιο σπλαχνικές πτυχές της τελευταίας).

Είναι ένα μυθιστόρημα που παραβλέπεται μυστηριωδώς από τη Virginia Woolf στο δοκίμιό της του 1926 On Being Ill, στο οποίο θρηνεί την αποτυχία της λογοτεχνίας να κάνει την αρρώστια ένα από τα «πρωταρχικά θέματά» της μαζί με την «αγάπη, τη μάχη και τη ζήλια». Στο Μαγικό Βουνό η ασθένεια είναι αναμφισβήτητα στο επίκεντρο και η πλοκή σχεδόν τυχαία: ο Hans Castorp, ένας αφελής νεαρός μηχανικός, ταξιδεύει στο International Sanatorium Berghof ψηλά στις Ελβετικές Άλπεις για να επισκεφτεί τον άρρωστο ξάδερφό του, Joachim Ziemssen. Αυτό που προοριζόταν ως παραμονή λίγων εβδομάδων εκτείνεται σε μήνες και μετά σε χρόνια, καθώς ο ίδιος ο Hans διαγιγνώσκεται φυματικός και παίρνει ευσυνείδητα τη θέση του ανάμεσα στο καστ των καταναλωτών που βήχουν. Υπάρχει μια ανατριχιαστική ασάφεια ως προς το πόσο από την ασθένεια του Hans είναι γνήσια και πόσο αποτέλεσμα της «εισχώρησης».

Αν όλα αυτά ακούγονται λίγο ζοφερά, αξίζει να επαναλάβουμε ότι το Μαγικό Βουνό είναι ουσιαστικά ένα κωμικό μυθιστόρημα – αν και ένα κωμικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται τα πιο σκοτεινά θέματα. Ολόκληρο το έργο είναι γεμάτο με ένα πονηρό και απαλό χιούμορ, καθιστώντας το μια απόλυτη απόλαυση για ανάγνωση. Ένα βιβλίο που είναι απλώς ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

[mc4wp_form id="278"]