Πριν από τρία χρόνια, μια σπίθα έμπνευσης δημιούργησε ένα κίνημα γνωστό πλέον ως “Save Your Hood”. Γεννημένο από την κοινή επιθυμία για πιο καθαρές, όμορφες και υγιείς γειτονιές, το κίνημα αυτό εξελίχθηκε σε μια δύναμη αλλαγής, που αντηχεί στους δρόμους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στον πυρήνα του, το Save Your Hood έχει ως αποστολή να αναζωπυρώσει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των γειτονιών τους και της φύσης. Στέκεται ως φάρος και φύλακας, προστατεύοντας τις γειτονιές μας από οτιδήποτε τις απειλεί. Στοχεύει στην ενδυνάμωση ατόμων και ομάδων, συγκεντρώνοντας τις ιδέες και τις ανησυχίες τους σε μια κοινή πλατφόρμα, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στο περιβάλλον, στο οποίο ζουν.

Ο εθελοντισμός είναι ο αιμοδότης του Save Your Hood

Μέσω των αυτοοργανωμένων, συλλογικών προσπαθειών των τοπικών εθελοντών, ένα τεράστιο δίκτυο έχει αναπτυχθεί σε όλες τις γειτονιές. Οι εθελοντές δεν είναι απλώς συμμετέχοντες – είναι ενεργοί, ανεξάρτητοι παράγοντες αλλαγής, παρεμβαίνοντας όπου και όποτε χρειάζεται η κοινότητά τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη φροντίδα και την προστασία των γειτονιών τους. Το Save Your Hood δεν είναι απλώς ένα κίνημα. Είναι μια ενσάρκωση του κοινοτικού πνεύματος και μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της ενότητας.

«Μαζί, σώζουμε όχι μόνο γειτονιές, αλλά την ίδια την ουσία του κόσμου μας – με έναν καθαρισμό, μια διάσωση και έναν υγρότοπο κάθε φορά»

Το κίνημα Save Your Hood γεννήθηκε ως σκέψη κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας (άνοιξη 2020) από τον Βασίλη Σφακιανόπουλο, ενώ ξεκίνησε και απέκτησε μεγάλη δύναμη στη δεύτερη (φθινόπωρο 2020) με την πρώτη πρωτοβουλία να πραγματοποιείται στις 15 Νοεμβρίου 2020.
Το όνομα του οργανισμού προέρχεται από την επιθυμία του να ενδυναμώσει τα άτομα να κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους.

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ο ιδρυτής της οργάνωσης, περπατούσε στους λόφους της Αθήνας όταν είδε κάποιον να πετάει ένα πλαστικό μπουκάλι στο έδαφος. Αυτό το περιστατικό τον ώθησε να ξεκινήσει μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία Save Your Hood, την οποία χρησιμοποίησε για να οργανώσει καθαρισμούς και να ευαισθητοποιήσει για το θέμα των σκουπιδιών.

Η ομάδα έγινε γρήγορα δημοφιλής και σύντομα υπήρχαν ομάδες εθελοντών που οργάνωναν καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Η οργάνωση άρχισε, επίσης, να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση πρωτοβουλιών διαχείρισης αποβλήτων.

Ubi concordia, ibi victoria!

[mc4wp_form id="278"]