Το μουσικό είδωλο Dolly Parton ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια προσωπική δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τις προσπάθειες αποκατάστασης από καταστροφές μετά τον τυφώνα Helene.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην πολιτεία της στο Τενεσί την Παρασκευή, η 78χρονη είπε ότι τα χρήματα θα προέρχονταν από τον δικό της τραπεζικό λογαριασμό. Οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις της Parton – συμπεριλαμβανομένου του λούνα παρκ Dollywood – θα δωρίσουν επίσης το ίδιο ποσό στο Ίδρυμα Mountain Ways, το οποίο βοηθά τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της, η Parton ξέσπασε τραγουδώντας το “Helene, Helene” στη μελωδία της επιτυχίας της Jolene το 1973.

Τουλάχιστον 225 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Helene, η οποία έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Helene είναι η πιο θανατηφόρα καταιγίδα στην ηπειρωτική χώρα από την Κατρίνα το 2005. Έχοντας φτάσει στην ξηρά ως τυφώνας κατηγορίας τέσσερα, η Helene κατέστρεψε κατασκευές, προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες και έκοψε το ρεύμα σε εκατομμύρια σπίτια. Πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα παραμένουν χωρίς ρεύμα από το Σάββατο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η προσπάθεια καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ενώ μεγάλο ποσοστό των θανάτων σημειώθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, άλλοι έχουν καταγραφεί στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια.

«Αυτό είναι το σπίτι μου», είπε η Parton στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, που έλαβε χώρα έξω από ένα κατάστημα Walmart στο Νιούπορτ του Τενεσί. «Ο Θεός ήταν καλός μαζί μου, όπως και το κοινό, και νιώθω ότι αν μπορώ να κάνω κάτι για να ανταποδώσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, είμαι πάντα πρόθυμη να το κάνω. Θέλω να νιώθω ότι κάνω το δικό μου μέρος». Εξηγώντας ότι πολλοί από τους συγγενείς της ζούσαν στην περιοχή, η τραγουδίστρια είπε: «Ήμουν ράκος όπως όλοι, και απλώς έκπληκτη και συντετριμμένη από αυτό». Και πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν δικοί μου άνθρωποι».

Έντεκα άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής νεκροί στο Τενεσί λόγω της καταιγίδας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ενώ περισσότεροι ακόμη αγνοούνται. Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες στο Έργουιν, στα βορειοανατολικά της πολιτείας.

Η Parton, όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμά της στα θύματα, απάντησε: «Ξέρω ότι είναι εύκολο για εμάς να πούμε, «ωχ, τα πράγματα θα βελτιωθούν» όταν τα πράγματα είναι ακόμα πολύ άσχημα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είμαστε μαζί σας, ότι σας αγαπάμε, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα σύντομα – και θα κάνουμε το κομμάτι μας για να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό δυνατό».

Ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου, η Walmart ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανάκαμψης στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, John Furner, δήλωσε: «Αυτά δεν είναι μόνο μέρη όπου έχουμε καταστήματα. Είναι κοινότητες όπου εργαζόμαστε και ζούμε». Περιέγραψε επίσης την Parton ως «έναν αληθινό αμερικανικό θρύλο – και όχι μόνο για τη μουσική, την τέχνη, τις επιχειρήσεις, αλλά και λόγω της καρδιάς της».

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της κάντρι έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλες δωρεές ως απάντηση σε γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή. Το 2016, η φιλανθρωπική της οργάνωση δεσμεύτηκε να δωρίζει 1.000 δολάρια το μήνα σε οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Τενεσί. Και το 2020, συνέβαλε 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη ενός από τα εμβόλια Covid-19.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]