Η έκθεση με τίτλο «Σύμβολο των Χορών», η οποία παρουσιάζει τη συνεργασία μεταξύ Τούρκων και Αζερμπαϊτζαν καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αποκαλύφθηκε για τους λάτρεις της τέχνης στη Βιέννη της Αυστρίας. Πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αζερμπαϊτζάν στη Βιέννη και η έκθεση παρουσιάζει έργα τέχνης πλούσια σε μοτίβα του Αζερμπαϊτζάν που μεταμορφώνονται σε δυναμικά οπτικά μέσα μέσω μιας εφαρμογής. Επιπλέον, ορισμένα κομμάτια συνοδεύονται από παραδοσιακή μουσική, ενισχύοντας την καθηλωτική εμπειρία.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Nabat Garakhanova μοιράστηκε πληροφορίες για την έκθεση με το Anadolu Agency (AA). Τόνισε ότι το φεστιβάλ διοργανώνει εκθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και τόνισε το επίτευγμά τους στη δημιουργία του πρώτου καλλιτέχνη τεχνητής νοημοσύνης του Αζερμπαϊτζάν. Μέσω αυτού του καλλιτέχνη, στοχεύουν να παρουσιάσουν τις εξελίξεις στην ψηφιακή τέχνη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Garakhanova εξήγησε ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ψηφιακή τέχνη και στις δύο χώρες και εξέφρασε την χαρά της για το συντριπτικό ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει η έκθεση. «Βλέποντας την προσοχή στην έκθεση, αυτό μας έχει κάνει απίστευτα χαρούμενους», δήλωσε.

Τόνισε την πολύπλευρη φύση της δουλειάς τους, αναφέροντας τη δημιουργία τρισδιάστατων συμβόλων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Αυτά τα εκτιθέμενα αντικείμενα όχι μόνο χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης αλλά συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ενός νέου είδους μόδας.

Η Garakhanova λέει ακόμα: «Η ψηφιακή τέχνη δεν είναι απλώς τέχνη, παρέχει επίσης στους νέους ευκαιρίες να δημιουργήσουν νέα έργα με καινοτόμες ιδέες». Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση παρουσίασε τον πρώτο καλλιτέχνη τεχνητής νοημοσύνης του Αζερμπαϊτζάν, ονόματι Shusha Khanum.

Η Garakhanova υπογράμμισε την πολιτιστική σημασία του Καραμπάχ για το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν αναδυθεί από αυτήν την περιοχή. Αυτή η σύνδεση είναι ο λόγος που επέλεξαν να ονομάσουν τον πρώτο τους καλλιτέχνη AI Shusha.

Η Esra Özkan, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ψηφιακής Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, τόνισε τον ρόλο του φεστιβάλ στη διευκόλυνση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής μέσω της τεχνολογίας και της τέχνης. Παρατήρησε ότι τα εκτιθέμενα έργα είναι προϊόντα μιας πολύπλευρης και μακρόχρονης προσπάθειας, με πολυεπίπεδα και περίπλοκα μοτίβα. «Όπως ανέφερα, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και την τέχνη για να γεφυρώνουμε πολιτισμούς», δήλωσε η Özkan.

Πηγή: Daily Sabah

[mc4wp_form id="278"]