Διάφορα περίεργα πράγματα καταλήγουν στα μαλλιά μας, σε μια προσπάθεια να δυναμώσουμε την τρίχα, να εξυγιάνουμε το τριχωτό της κεφαλής και να προσθέσουμε λάμψη. Ίσως έχετε ακούσει για ξεβγάλματα με μηλίτη ή για θεραπείες με μπύρα. Πολλοί, ας πούμε, ισχυρίζονται ότι το νερό κρεμμυδιού μπορεί να μεταμορφώσει την τρίχα, προάγοντας την ανάπτυξη και τη δύναμη των μαλλιών.

Τα οφέλη

Φτιάχνετε κρεμμυδόνερο μουλιάζοντας ωμό κρεμμύδι σε φέτες σε ένα βάζο με νερό. Η ιδέα είναι ότι οι χυμοί του -που είναι πλούσιοι σε θείο, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά- εισχωρούν στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, το υγρό εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και τις τούφες σας. «Το νερό με κρεμμύδι λέγεται ότι ενδεχομένως βελτιώνει την εμφάνιση και τη δύναμη των μαλλιών διατηρώντας το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τους θύλακες των τριχών υγιείς και προστατευμένους από το οξειδωτικό στρες», εξηγεί ο Brendan Camp, πιστοποιημένος δερματολόγος στο MDCS Dermatology στη Νέα Υόρκη.

Η Candace Spann, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Λας Βέγκας, σημειώνει πρόσθετα υποστηριζόμενα οφέλη για το τριχωτό της κεφαλής. «Τα θειικά άλατα στο νερό του κρεμμυδιού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση της δερματίτιδας του τριχωτού της κεφαλής, να καταπραΰνουν τη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής και να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης των μαλλιών», λέει.

Η ετυμηγορία συνοδεύεται ακόμη από ένα ερωτηματικό σχετικά με το αν το νερό κρεμμυδιού πρόκειται να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη τους αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Μια ανασκόπηση του 2002 έδειξε σημάδια αναγέννησης των μαλλιών σε σχεδόν 87% των ατόμων με γυροειδή αλωπεκία, με εφαρμογή δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, ενώ ένα φλαβονοειδές στα κρεμμύδια, γνωστό ως κερκετίνη, θεωρείται ότι διεγείρει τη ροή του αίματος, δεν επηρεάζει τις ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης της DHT), οπότε δεν αποτελεί θαυματουργή λύση για τη φαλάκρα.

Όλα αυτά για να πούμε ότι η ιδέα του νερού από κρεμμύδι για τα μαλλιά είναι ενδιαφέρουσα και έχει δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες αυτή τη στιγμή για να πούμε ότι είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την ανάπτυξη των μαλλιών σας (σε σύγκριση με τις εγκεκριμένες από τον FDA οδούς, όπως η μινοξιδίλη). Ωστόσο, αξίζει μια προσπάθεια αν ενδιαφέρεστε για φυσικές θεραπείες για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Παρενέργειες της χρήσης

Κάθε φορά που φτιάχνετε μια συνταγή ομορφιάς, ενδεχομένως να θέτετε σε κίνδυνο το δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα επαγγελματικά σχεδιασμένα προϊόντα περιλαμβάνουν συστατικά σε βέλτιστα επίπεδα και συντηρητικά για την αποτροπή του σχηματισμού επιβλαβών βακτηρίων. «Τα DIY προϊόντα είναι συνήθως φτιαγμένα για να είναι πολύ συμπυκνωμένα και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα, κνησμό ή εξάνθημα στο τριχωτό της κεφαλής», λέει ο Nathan Newman, πιστοποιημένος δερματολόγος και αισθητικός χειρουργός.

Κι έπειτα υπάρχει το πιο προφανές μειονέκτημα: η δυσοσμία. Προσθέτει ότι ο αποχρωματισμός των μαλλιών είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή, ειδικά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μαλλιά, σημειώνοντας ότι η συχνή χρήση χυμού κρεμμυδιού μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή κιτρινωπή απόχρωση στα μαλλιά.

Πηγή: Real Simple / Pride.gr

[mc4wp_form id="278"]