Η μάχη για την εξάλειψη της γούνας από τη μόδα έχει κερδηθεί ως επί το πλείστον και με σχεδόν όλες τις μάρκες πολυτελείας χωρίς γούνα, η Stella McCartney βρίσκεται τώρα σε μια αποστολή να σώσει τα πουλιά.

«1,5 δισεκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται για τα φτερά τους από τη βιομηχανία της μόδας κάθε χρόνο», είπε η σχεδιάστρια στα παρασκήνια μετά από μια επίδειξη πασαρέλας που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, ξεκινώντας μια εκστρατεία για να βάλει στο προσκήνιο τη σκληρότητα της βιομηχανίας εναντίον των πτηνών.

«Όταν βλέπεις ένα όμορφο τελείωμα με πούπουλα ή ένα τζάκετ με πούπουλα, δεν νομίζω ότι καταλαβαίνεις απαραίτητα ότι ένα πουλί έχει σκοτωθεί. Και όλοι αγαπάμε τα πουλιά, σωστά; Οι άνθρωποι δεν αγαπούν πραγματικά τις αγελάδες, για κάποιο λόγο, οπότε είναι διαφορετικό όταν μιλάς για δέρμα. Αλλά τα πουλιά είναι όμορφα και είναι καιρός να επιστήσουμε αυτό το θέμα στην προσοχή της βιομηχανίας».

Ένα εκατομμύριο στρουθοκάμηλοι σκοτώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με τη βιομηχανία στρουθοκαμήλου της Νότιας Αφρικής να απελευθερώνει 62.000 τόνους εκπομπών ισοδύναμου άνθρακα. Τα φτερωτά φτερά αγγέλου ήταν μια χαρακτηριστική εμφάνιση στην πασαρέλα της Victoria’s Secret για δεκαετίες – μάλιστα η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Peta ισχυρίστηκε ότι σε μία επίδειξη μόδας χρησιμοποιήθηκαν 620.000 φτερά από κοτόπουλα, φασιανούς και στρουθοκάμηλους.

Τα καλά νέα για τη McCartney ήρθαν την ίδια μέρα που έδειξε τη συλλογή της Peace and Dove: Η Victoria Secret επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι η επίδειξη της στις 15 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μόνο ψεύτικα φτερά.

Νωρίτερα φέτος, η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης, ηγέτης στον τομέα της ηθικής μόδας, ανακοίνωσε την απαγόρευση των φτερών για όλους τους σχεδιαστές που εμφανίζονται εκεί.

Μπροστά σε ένα κοινό που περιλάμβανε την πρώην δημιουργική διευθύντρια της Chanel, Virginie Viard, φορώντας ένα μπουφάν Stella McCartney από ψεύτικη γούνα, το σόου ξεκίνησε με την Helen Mirren να αφηγείται ένα νέο μανιφέστο: «Ένας κόσμος όπου υπάρχουν μόνο αεροπλάνα στον ουρανό και όχι τραγούδια στα δέντρα, ποτέ δεν θα κάνει την καρδιά να πετάξει στα ύψη».

Υπήρχαν περιστέρια ζωγραφισμένα στο χέρι σε μεταξωτές μπλούζες και φορέματα και το Prince’s When Doves Cry στο soundtrack. Η στρατηγική της McCartney ήταν εδώ και καιρό να βρει ρεαλιστικές μάσκες από δέρμα, γούνα και δέρματα ζώων, έτσι ώστε η αίγλη να μην χρειάζεται να διακυβεύεται.

Υπήρχαν παστέλ μίνι φορέματα σε αυτή τη συλλογή τόσο ρεαλιστικά φτερωτά που τα μοντέλα έμοιαζαν με νεοεκκολαφθέντες νεοσσούς, αν και πολύ μακρυά και με στιλέτο από κάτω. Αλλά αυτά κατασκευάστηκαν από αναγεννημένο νάιλον peekaboo, πλεγμένο σε υφή πούδρας για να μοιάζει με φτερά, αλλά παράγονται ακόμα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Τα κοσμήματα με μοτίβα περιστεριών κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απορρίμματα. Υπήρχε και μια νέα τσάντα χωρίς εκμετάλλευση ζώων, η Ryder, η οποία έχει ένα απαλά κυματιστό φερμουάρ εμπνευσμένο από την κλίση της σπονδυλικής στήλης ενός αλόγου. (Το μακροχρόνιο μπεστ σέλερ της τσάντας της McCartney, το Falabella, πήρε το όνομά του από το αγαπημένο της πόνι.)

Μία «κροκόδειλος» Ryder τσάντα κατασκευάστηκε από απορρίμματα μήλου ή αλλιώς βίγκαν δέρμα με επένδυση από κάνναβη. «Αυτό που κάνει τη γυναίκα Stella –ή οποιαδήποτε Stella άνθρωπο – να διαφέρει, είναι να περιεργάζεται τον κόσμο και να βλέπει τη μόδα από μια διαφορετική οπτική γωνία», είπε η σχεδιάστρια μετά την επίδειξη. «Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πανοραμική ματιά».

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]