Η σχέση μας με το αγαπημένο μας άρωμα είναι μια σχέση εθιστική. Θέλουμε να το νιώθουμε συνεχώς πάνω μας, να αισθανόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι είναι εκεί, ότι αγκαλιάζει την επιδερμίδα, τις αισθήσεις, τη διάθεσή μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η διάρκεια ενός αρώματος είναι ανάμεσα στα βασικά στοιχεία του προφίλ του και ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν τελικά θα το επιλέξουμε ή όχι.

Ωστόσο, εκτός από την ίδια τη δομή του αρώματος, η οποία και καθορίζει το πόσο long-lasting είναι, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του. Δείτε τι συμβουλεύουν οι fragrance experts:

Επιλέξτε ένα άρωμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση

Η συγκέντρωση της αρωματικής ύλης καθορίζει τον τύπο του αρώματος και, επομένως, και τη διάρκειά του – για παράδειγμα, ένα eau de toilette έχει μικρότερη διάρκεια από ένα eau de parfum, ενώ ένα cologne χρειάζεται να το ανανεώνετε συχνά, γιατί μένει για λίγο πάνω στην επιδερμίδα. Πιο συγκεκριμένα:

Τα Extrait έχουν 20 – 40% περιεκτικότητα / Διάρκεια: 5-8 ώρες
Τα Parfum έχουν 15 – 25% περιεκτικότητα / Διάρκεια: 4-6 ώρες
Τα Eau de Parfum (EDP) έχουν 10 – 20% περιεκτικότητα / Διάρκεια: 3-5 ώρες
Τα Eau de Toilette (EDT) έχουν 5 – 15% περιεκτικότητα / Διάρκεια: 2-4 ώρες
Τα Eau de Cologne έχουν 2 – 6% περιεκτικότητα / Διάρκεια: 1-2 ώρες

Φορέστε το άρωμά σας αμέσως μετά το ντους

Μετά το ντους, η επιδερμίδα βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση να υποδεχτεί και να «κρατήσει» το αγαπημένο σας άρωμα. Προτιμήστε να το φορέσετε αφού έχετε στεγνώσει πρώτα το δέρμα σας, για να μην το παρασύρει μετά η πετσέτα.

Πρώτα η ενυδατική

Πριν ψεκάσετε το άρωμά σας, φροντίστε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας με μια λοσιόν ή κρέμα σώματος χωρίς άρωμα. Το ενυδατωμένο δέρμα «κρατάει» τα μόρια του αρώματος καλύτερα από το αφυδατωμένο, ενώ «φρενάρει» και τον ρυθμό εξάτμισής του, ώστε η αγαπημένη σας ευωδιά να μείνει περισσότερο πάνω σας.

Συνδυάστε το με την αντίστοιχη αρωματική σειρά σώματος

Αφρόλουτρο, λοσιόν, κρέμα σώματος – η αρωματική σειρά σώματος που «συνοδεύει» το αγαπημένο σας άρωμα είναι βασισμένη ακριβώς πάνω στις νότες της αρμονίας του. Απλώνοντας, λοιπόν, την body cream της σειράς, δημιουργείτε την τέλεια βάση πάνω στην οποία θα «καθίσει» το άρωμά σας και έτσι θα ενισχυθεί η έντασή του ενώ η καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα σας θα παρατείνει τη διάρκειά του. Εναλλακτικά, τις μέρες που θέλετε την πιο ελαφριά εκδοχή του, μπορείτε μετά το ντους να φορέσετε μόνο την body cream που θα σας αγκαλιάσει με το ανάλαφρο αρωματικό πέπλο της.

Ψεκάστε στα σημεία των σφυγμών

Είναι ίσως το πιο παλιό και το πιο διάσημο tip για έξτρα διάρκεια στο άρωμα: φορέστε το στο εσωτερικό των καρπών σας, στη βάση του αυχένα, πίσω από τα αυτιά σας, στο εσωτερικό των αγκώνων σας. Σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη και έτσι ενισχύεται η ένταση αλλά και η διάρκεια του αγαπημένου σας αρώματος.

Φορέστε το απευθείας πάνω στο δέρμα σας

Τα αρώματα δημιουργούνται με το δεδομένο ότι θα αγκαλιάσουν την επιδερμίδα, αλληλεπιδρούν με τα φυσικά της έλαια. Μην το ψεκάζετε στα ρούχα σας ή σε υφάσματα, γιατί δεν θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνουν λεκέδες.

Ψεκάστε το στα μαλλιά σας

Ένα αέρινο πέπλο αρώματος στα μαλλιά σας θα σκορπάει γύρω σας την αγαπημένη σας ευωδιά με κάθε κίνηση του κεφαλιού σας. Προσοχή, όμως, στον τρόπο που θα το ψεκάσετε: αποφύγετε να κρατήσετε το μπουκάλι πολύ κοντά στα μαλλιά σας (εκτός αν πρόκειται για hair perfume), γιατί η σύνθεση του αρώματος δεν είναι ιδιαίτερα φιλική με την τρίχα. Κρατήστε το μπουκάλι με τεντωμένο χέρι, πάνω από το κεφάλι σας, ψεκάστε μια φορά και αφήστε το αρωματικό σύννεφο να καθίσει απαλά πάνω στα μαλλιά σας.

Μην τρίβετε τους καρπούς σας μεταξύ τους

Αποφύγετε την σχεδόν ενστικτώδη κίνηση να τρίψετε τους καρπούς σας μεταξύ τους μόλις τους ψεκάσετε με το άρωμά σας. Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του ο Master Perfumer Francis Kurkdjian, η τριβή θερμαίνει το δέρμα προκαλώντας το να παράγει ένζυμα που επηρεάζουν την εξέλιξη του αρώματος. Οι νότες που επηρεάζονται κυρίως είναι οι νότες κορυφής και οι μεσαίες νότες, αλλά και το τελείωμα. «Σε ένα floral άρωμα, για παράδειγμα, η θερμότητα ζεσταίνει τα πάντα, οδηγώντας το τελικά στο να χάσει τη φρεσκάδα του», εξηγεί και προσθέτει: «Για να εξασφαλίσετε τον χαρακτήρα του αρώματός σας αλλά και ότι θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιδερμίδας σας, ψεκάστε το στους καρπούς σας, αφήστε το να γίνει ένα με το δέρμα σας και μην κάνετε τίποτε άλλο!».

[mc4wp_form id="278"]