Ένα γιγάντιο άδειο κλουβί υποδέχτηκε τους καλεσμένους της Chanel στο Grand Palais την Τρίτη. Αν και ίσως όχι σκόπιμα συμβολικό, η διακόσμηση φαινόταν να αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση του ίδιου του οίκου μόδας: μια μεγαλοπρεπή κατασκευή χωρίς δημιουργική κατεύθυνση. Με την πρόσφατη αποχώρηση της Virginie Viard, η Chanel βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς ο κόσμος της μόδας περιμένει με ανυπομονησία τον διορισμό ενός νέου δημιουργικού ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, σε ένα ισχυρό βήμα προς την αγκαλιά στη διαφορετικότητα, η Chanel ανακοίνωσε τη Lupita Nyong’o ως τη νέα της πρέσβειρα. Η επιλογή της βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, η οποία είναι Κενυάτισαα Μεξικανή, έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τον γαλλικό οίκο μόδας που είχε αντιμετωπίσει κριτική στο παρελθόν για την έλλειψη συμμετοχής αυτής της κουλτούρας. Αυτή η κίνηση ακολουθεί τον ευρέως επαινετικό διορισμό της Βρετανο-Ινδής Leena Nair ως παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλο της Chanel το 2022, καθιστώντας την τη μοναδική έγχρωμη γυναίκα στο τιμόνι μιας μεγάλης πολυτελούς μάρκας.

Παρακολουθώντας την πιο πρόσφατη κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, η ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας των μπεστ σέλερ των New York Times από την Κένυα ήταν ανέκαθεν μια μακροχρόνια και πιστή φίλη του οίκου. Στο παρελθόν, έχει φορέσει πολλές από τις δημιουργίες του οίκου και μάλιστα παρακολούθησε το προηγούμενο σόου Υψηλής Ραπτικής του FW24 και φόρεσε ένα φόρεμα Chanel Haute Couture στο Ετήσιο Γκαλά του Μουσείου της Ακαδημίας στο Λος Άντζελες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ηθοποιός εμφανίστηκε λαμπερή, παρακολουθώντας την πρώτη της κανονική σεζόν σόου Chanel αμέσως μετά την ανακοίνωσή της ως νέα πρέσβειρα και μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της και το βαθύ αίσθημα ευθύνης που συνοδεύει τον νέο της ρόλο. «Είναι μεγάλη τιμή», είπε. «Η Chanel είναι μια κληρονομιά με μακρά ιστορία. Και το να είσαι το νεότερο πρόσωπο της το αισθάνομαι μνημειώδες. Νιώθω πολύ, πολύ περήφανη και ενθουσιασμένη που κάνω αυτό το νέο ταξίδι συντροφιά με έναν οίκο μόδας που πιστεύω ότι είναι δυναμικός και πάντα θηλυκός και βασιλικός».

Για τη Nyong’o, η συμμετοχή στη Chanel είναι κάτι περισσότερο από το να φοράς όμορφα ρούχα – έχει να κάνει με τη συμβολή σε μια αφηγηματική αλλαγή στη μόδα. «Το μήνυμα που φέρνω φυσικά και σκόπιμα στον ρόλο είναι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και δεν θέλουμε να επιστρέψουν σε αυτό που ήταν κάποτε», είπε. Η ηθοποιός άντλησε έμπνευση παρακολουθώντας ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ για την Bethann Hardison, το εμβληματικό μοντέλο και ακτιβίστρια που ήταν στην πρώτη γραμμή των πιέσεων για τη διαφορετικότητα στη μόδα κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η Hardison, η οποία αναδείχθηκε μετά την εμφάνισή της στην ιστορική Μάχη των Βερσαλλιών το 1973 – μια πρωτοποριακή επίδειξη μόδας που έφερε Αμερικανούς σχεδιαστές στο προσκήνιο – έγινε ένα από τα πρώτα μαύρα μοντέλα υψηλού προφίλ και ειλικρινής υπέρμαχος της αλλαγής.

«Σε εκείνο το ντοκιμαντέρ, ήμουν πραγματικά ανήσυχη όταν είδα πόση δουλειά είχε γίνει για να διαφοροποιηθεί η βιομηχανία της μόδας, αλλά μετά πόσο επανήλθε στα στερεότυπα τα επόμενα χρόνια», είπε η Nyong’o.

Η Nyong’o έκανε το ντεμπούτο της στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Steve McQueen 12 Years a Slave. Κέρδισε Oscar, SAG Award, Critics’ Choice Award, Independent Spirit Award και NAACP Image Award για τον ρόλο της.

Νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, η Nyong’o κυκλοφόρησε το δικό της podcast Mind Your Own, το οποίο επικεντρώνεται στη μη φανταστική πολιτιστική αφήγηση από την αφρικανική διασπορά. Προγραμματίζεται να επιστρέψει στο θέατρο το 2025, παίζοντας τη Βιόλα στη 12η νύχτα του Σαίξπηρ, στην καλοκαιρινή παραγωγή του Park, με πρωταγωνιστές τους Peter Dinklage, Sandra Oh και Jesse Tyler Ferguson.

Οι διακρίσεις της συνεχίζουν να συζητούνται πάρα πολύ, με πιο πρόσφατη τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο spinoff franchise A Quiet Place A Quiet Place: Day One. Είναι επίσης γνωστή για το ρόλο της Nakia στο franchise Black Panther της Marvel. Έγραψε επίσης το ντεμπούτο της παιδικό βιβλίο Sulwe το 2020 και το ηχογράφησε για το Netflix’s Bookmarks: Celebrating Black Voices, βιβλίο που της χάρισε ένα βραβείο Emmy.

Πηγή: AP News

[mc4wp_form id="278"]