Από χθες, ημέρα Τρίτη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Παραγουάης εκθέτει ένα από τα επτά ακριβή αντίγραφα της «Βίβλου 42 γραμμών» του Γερμανού Johannes Gutenberg, τη μοναδική στη Νότια Αμερική, την οποία πρόσθεσε πρόσφατα στη συλλογή της.

Το αντίγραφο δωρήθηκε στη χώρα από το ίδρυμα Scriptorium Foroiuliense, μια πολιτιστική ένωση από την ιταλική πόλη San Daniele αφιερωμένη στη διδασκαλία της αρχαίας καλλιγραφικής τέχνης, η οποία αναπαρήγαγε επτά αντίγραφα της Καινής Διαθήκης το 2023, δήλωσε ο διευθυντής του the Library National, Javier Ortiz. «Έξι παρέμειναν στην Ευρώπη και μόνο ένα, το μόνο που βρίσκεται στην Παραγουάη και τη Νότια Αμερική, είναι αυτό που έχουμε εδώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη», σημείωσε.

Το αντίγραφο, που είναι ο δεύτερος τόμος της Καινής Διαθήκης που τυπώθηκε αρχικά τον 15ο αιώνα, ζυγίζει περίπου έξι κιλά. Έφτασε στη χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου μετά από έξι μήνες διαδικασιών μέσω της Πρεσβείας της Παραγουάης στην Αγία Έδρα και από την Τρίτη θα εκτίθεται στην κοινότητα.

«Αυτό το αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου είναι φτιαγμένο με την ίδια τεχνική που το έφτιαξε ο Γουτεμβέργιος το 1453: έχει βαμβακερά φύλλα, ζωγραφισμένα στο χέρι, χειρόγραφα και στα λατινικά, φύλλο με φύλλο», εξήγησε ο Ortiz. Τόνισε ότι το βιβλίο αναπαράχθηκε με όλες τις «λεπτομέρειες», συμπεριλαμβανομένου του μοτίβου εκτύπωσης στην πρώτη σελίδα, όπως και στο πρωτότυπο. Ομοίως, θεώρησε το αντίτυπο «ανεκτίμητης αξίας» επειδή ήταν επίσης το πρώτο που έφτασε στην Παραγουάη, ή ένα βιβλίο που τυπώθηκε κατά τον 15ο αιώνα με την εμφάνιση του τυπογραφείου. «Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του, είναι το πρώτο έντυπο βιβλίο και είναι επίσης, αρχέτυπο και η Παραγουάη δεν είχε τέτοιου είδους βιβλία», πρόσθεσε. Η τιμή του, εκτιμά ο ειδικός, ανέρχεται σε τουλάχιστον 40.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ένα από τα αντίγραφα της Βίβλου του Γουτεμβέργιου βρίσκεται στα χέρια του Πάπα Φραγκίσκου και άλλα παραμένουν στο Μουσείο Βίβλου της Ουάσιγκτον και στο Μουσείο της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Γενικός Διοικητής των Ιταλικών Καραμπινιέρων έχει επίσης ένα αντίγραφο, όπως και ο ιταλικός δήμος του San Daniele del Friuli. Και ένα αντίγραφο σχεδιάζεται να δοθεί στο Μουσείο Βιβλίου του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Περίπου 50 άτομα συμμετείχαν στη δημιουργία αντιγράφων της Βίβλου, του πρώτου βιβλίου που αναπαρήχθη σε μεγάλη κλίμακα μέσω τυπογραφείου κινητού τύπου στην Ευρώπη.

Πηγή: El Espectador

[mc4wp_form id="278"]