Πώς θα θέλατε να περάσετε τα 80 σας; Λίγη κηπουρική, ίσως εκμάθηση μιας γλώσσας, λίγα ταξίδια, ή περνώντας χρόνο με τα εγγόνια. Ή ίσως να συμμετάσχετε σε έναν διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς με απώτερο σκοπό να εκτοξεύσετε την καριέρα σας στο μόντελινγκ στην παγκόσμια σκηνή.

Για την Choi Soon-hwa, ήταν κάτι που δεν είναι μέσα στο μυαλό κανενός. Αυτή την εβδομάδα, η 81χρονη ανέβηκε στη σκηνή με γυναίκες το ένα τέταρτο της ηλικίας της για τη Μις Υφήλιος Νότια Κορέα, ελπίζοντας να φτάσει στον τελικό στο Μεξικό αργότερα φέτος.

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί;

«Μετά το μεγάλωμα των παιδιών και τις δυσκολίες, μένουν μόνο δύο άνθρωποι και τότε πρέπει να βρεις τι θέλεις να κάνεις», εξήγησε η πρώην εργαζόμενη στο νοσοκομείο στο BBC, λίγο μετά την αποχώρησή της από τη σκηνή. «Μόλις το βρείτε, γίνεται η ενέργεια που οδηγεί τη ζωή σας, οδηγώντας σε μια θετική προοπτική και πιο υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην ευημερία σας».

Για την κυρία Choi, αυτό που ήθελε ήταν να ασχοληθεί με το μόντελινγκ, από τότε που ένας ασθενής της πρότεινε να ασχοληθεί με αυτό στα 72 της χρόνια. Το σχόλιο της έδωσε την αυτοπεποίθηση να κάνει το άλμα μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας, που είχε ωθήσει εκείνη και την οικογένειά της στο χείλος της καταστροφής.

Στα χρόνια που πέρασαν, έχει γίνει ένα οικείο πρόσωπο στη Νότια Κορέα – συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος στην πασαρέλα στην εβδομάδα μόδας – αλλά το να ξεκινήσει μια καριέρα εκτός της χώρας έχει αποδειχθεί δύσκολο.

Έτσι, όταν η Μις Υφήλιος, ο διάσημος διαγωνισμός ομορφιάς που ξεκίνησε εννέα χρόνια μετά τη γέννηση της κυρίας Choi, αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες που απαγορεύουν τους συμμετέχοντες άνω των 28 ετών νωρίτερα φέτος, άδραξε την ευκαιρία να λάβει μέρος – κάνοντάς την την γηραιότερη διαγωνιζόμενη που μέχρι στιγμής έχει λάβει μέρος.

«Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ», λέει. «Εδώ και αρκετά χρόνια, ήθελα να βγω στη διεθνή σκηνή ως μοντέλο. Ωστόσο, δεν υπήρχε ξεκάθαρος δρόμος ή καθοδήγηση για μένα, αλλά επειδή ο διαγωνισμός της Μις Υφήλιος δεν είχε περιορισμό ηλικίας, συμμετείχα με στόχο να φτάσω στην παγκόσμια σκηνή».

Η άρση των ηλικιακών περιορισμών έρχεται καθώς ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης τα τελευταία χρόνια – επιτρέποντας σε παντρεμένες γυναίκες, τρανς γυναίκες και ανύπαντρες μητέρες να συμμετέχουν.

Αλλά η συμμετοχή της προκάλεσε ακόμα μεγάλη αναταραχή – κυρίως στον ανταγωνισμό της. «Οι συμμετέχουσες έμειναν έκπληκτες που με είδαν και όταν έμαθαν ότι είμαι 80, εξέφρασαν θαυμασμό, λέγοντας, θέλω να γεράσω όπως εσύ», παραδέχεται. Και της έφερε το διεθνές ενδιαφέρον που ήλπιζε: η κυρία Choi έχει συγκεντρώσει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν αγόρασε όμως ήταν ένα εισιτήριο για το Μεξικό: το στέμμα της Μις Υφήλιος της Νότιας Κορέας πήγε στην Han Ariel, 22 ετών. Ωστόσο, η κυρία Choi δεν έφυγε με άδεια χέρια – αλλά με τον τίτλο της «Καλύτερα Ντυμένης».

«Το να μπορώ να συμμετέχω είναι μια καταπληκτική και τιμητική εμπειρία», λέει, προσθέτοντας ότι ελπίζει να είναι η πρώτη από τις πολλές ηλικιωμένες γυναίκες που θα διαγωνιστεί για το στέμμα και, κατ’ επέκταση, θα αμφισβητήσει τους κανόνες ομορφιάς. «Δεδομένου ότι αυτό είναι ακόμα νέο, υπάρχει πολλή συζήτηση, αλλά καθώς συμμετέχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι προοπτικές για αυτούς θα αλλάξουν και θα έρθει μια στιγμή που οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να διαγωνιστούν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς», λέει. «Αλλά προς το παρόν, είναι ακόμα καιρός για τους νέους να ανέβουν στη σκηνή».

Και ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, ξέρει ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της θα είναι πάντα στο σπίτι και αυτοί είναι τα εγγόνια της, ηλικίας 23 και 24 ετών. «Τα εγγόνια μου με επευφημούν λέγοντας: «Η γιαγιά μας είναι τόσο δροσερή, γλυκιά, όμορφη και η καλύτερη!»

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]