Hint: Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον επιλέγουμε τη λάθος απάντηση!

Το τακτικό πλύσιμο των δοντιών είναι μια πολύ καλή συνήθεια, απαραίτητη για την υγεία της οδοντοστοιχίας και των ούλων μας. Και οι περισσότεροι από εμάς πλένουμε τα δόντια μας πριν κοιμηθούμε το βράδυ και μετά το πρωινό γεύμα. Σωστό; Μάλλον λάθος, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.

Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πλένουμε τα δόντια μετά το πρωινό

Ακόμη κι αν δεν φάμε πλήρες πρωινό, ένα καφεδάκι ή έναν χυμό πιθανότατα θα πιούμε πριν φύγουμε από το σπίτι. Αν μετά από την κατανάλωση αυτών των όξινων ροφημάτων πλύνουμε αμέσως τα δόντια μας, είναι πιθανό να προκαλέσουμε προβλήματα στην υγεία και την εμφάνισή τους, διάβρωση του σμάλτου και αύξηση της ευαισθησίας.

Τα όξινα τρόφιμα και ποτά, όπως η πορτοκαλάδα και ο καφές, μπορούν να μαλακώσουν πρόσκαιρα το σμάλτο των δοντιών, τη σκληρή, εξωτερική επιφάνεια που τα προστατεύει από τη φθορά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνες, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, το σμάλτο βρίσκεται σε μια πιο ευαίσθητη κατάσταση και μπορεί να φθαρεί πιο εύκολα – για την ακρίβεια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Clinical Dentistry” έδειξε ότι το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια σμάλτου.

Η διάβρωση του σμάλτου όχι μόνο κάνει τα δόντια πιο ευάλωτα στη φθορά, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία τους καθώς όταν το σμάλτο λεπταίνει, μένει εκτεθειμένη η οδοντίνη που βρίσκεται από κάτω. Το αποτέλεσμα είναι πόνος και ευαισθησία στα δόντια όταν καταναλώνουμε ζεστά, κρύα ή γλυκά τρόφιμα και ποτά.

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πλύνουμε τα δόντια μας το πρωί

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία χρειάζεται να περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, προκειμένου να επιτρέψουμε στο σμάλτο να ανακτήσει τη φυσική σκληρότητά του. Εναλλακτικά, μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας μόλις ξυπνήσουμε, μία συνήθεια που οι οδοντίατροι επικροτούν καθώς ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, που φυσιολογικά αναπτύσσονται στη διάρκεια της νύχτας, όπου μειώνεται η παραγωγή σάλιου και τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή πλάκας και την κακοσμία του στόματος.

Εάν στη συνέχεια φάμε πρωινό ή πιούμε καφέ, μπορούμε να ξεπλύνουμε καλά το στόμα μας με νερό ή με ένα στοματικό διάλυμα που ενισχύει το σμάλτο.

[mc4wp_form id="278"]