Οι The Cure κυκλοφόρησαν επιτέλους το νέο τους single, “Alone”, και επιβεβαίωσαν επίσημα την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου άλμπουμ τους, Songs of a Lost World. Επιπλέον, το συγκρότημα αποκάλυψε πώς ένα ποίημα ενέπνευσε το “Alone”.
Το LP, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των The Cure μετά το 4:13 Dream του 2008, πρόκειται να κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου 2024. Τις τελευταίες εβδομάδες, το εμβληματικό βρετανικό συγκρότημα μοιράζεται μια σειρά από αινιγματικά teaser τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και σε πραγματικές τοποθεσίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο μουσικό τους ταξίδι.
Ο Smith συζητούσε εδώ και πολλά χρόνια για τα Songs of a Lost World και στο παρελθόν μοιράστηκε την επιθυμία του το άλμπουμ να δει το φως της δημοσιότητας το 2022. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις εμπόδισαν τα σχέδιά τους να αποκαλύψουν το έργο, αλλά μόλις ολοκληρώθηκε το “Alone”, όλα τα άλλα μπήκαν στη θέση τους και ο Smith είχε ένα ξεκάθαρο όραμα.
Με διάρκεια κοντά στα επτά λεπτά, το “Alone” αντιπροσωπεύει μια μεγάλη επιστροφή για το συγκρότημα. Όχι μόνο το κομμάτι αντιπροσωπεύει την επιστροφή τους, αλλά για τον Smith, είναι ο τέλειος τρόπος για να παρουσιάσει το επερχόμενο δίσκο του, επειδή είναι το εναρκτήριο κομμάτι.
Σε μια δήλωση, ο Smith μοιράστηκε: «Το “Alone” είναι το κομμάτι που ξεκλείδωσε το δίσκο. Μόλις ηχογραφήσαμε αυτό το κομμάτι, ήξερα ότι ήταν το εναρκτήριο τραγούδι και ένιωσα ότι όλο το άλμπουμ έρχεται στο επίκεντρο. Αγωνιζόμουν να βρω τη σωστή αρχική γραμμή για το σωστό εναρκτήριο τραγούδι για λίγο, δουλεύοντας με την απλή ιδέα να υπάρχω μόνος πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου». Επιπλέον, ο Smith αποκάλυψε την εκπληκτική έμπνευση πίσω από τους στίχους, δηλώνοντας: «Είχα αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα ότι ήξερα ήδη ποιος θα έπρεπε να είναι ο αρχικός στίχος. Μόλις τελειώσαμε την ηχογράφηση, θυμήθηκα το ποίημα, “Dregs”, του Άγγλου ποιητή, Ernest Dowson, και ήταν εκείνη τη στιγμή που κατάλαβα ότι το τραγούδι και το άλμπουμ ήταν αληθινά».
Ο αρχικός στίχος του “Alone”, “This is the end of every song that we sing”, προέρχεται απευθείας από το ποίημα του Dowson, “Dregs”, το οποίο δημοσιεύτηκε μεταθανάτια το 1902 μετά τον θάνατο του Άγγλου ποιητή το 1900 σε ηλικία 33 ετών.
Το Songs of a Lost World έχει γραφτεί και διασκευαστεί από τον Smith, ο οποίος ήταν συμπαραγωγός και έκανε τη μίξη του δίσκου με τον Paul Crockett, που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τους The Cure στο Bloodflowers. Ο Smith ήταν επίσης ο δημιουργικός σχεδιαστής πίσω από την ιδέα για την τέχνη με τα μανίκια που ζωντάνεψε ο Andy Vella.
Το LP ηχογραφήθηκε στα Rockfield Studios στην Ουαλία, που είναι κυρίως το στούντιο όπου οι Oasis έκαναν το Definitely Maybe. Η σύνθεση των The Cure για τις ηχογραφήσεις περιλάμβανε τον Smith μαζί με τους Simon Gallup, Roger O’Donnell και Reeves Gabrels.
Πώς ανακοίνωσαν οι Cure το Songs of a Lost World; Αντί να υιοθετήσουν μια παραδοσιακή στρατηγική μάρκετινγκ για το νέο δίσκο, οι Cure επιστράτευσαν μια προσέγγιση γορίλα (gorilla marketing) για την προώθηση της κυκλοφορίας. Τι έκαναν λοιπόν; Νωρίτερα αυτό το μήνα, ξεκίνησαν την κυκλοφορία του άλμπουμ με την παράδοση μαύρων καρτ ποστάλ με τον τίτλο Songs of a Lost World στους πιο πιστούς θαυμαστές τους. Η ημερομηνία κυκλοφορίας, 1η Νοεμβρίου 2024, αναφέρεται επίσης με λατινικούς αριθμούς.
Επιπλέον, οι Cure κρέμασαν μια αφίσα έξω από το The Railway Inn στο Crawley. Η παμπ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία τους, καθώς ήταν ο χώρος της πρώτης τους συναυλίας. Μοιράστηκαν επίσης πλάνα στα social media του Blackpool, της πόλης όπου γεννήθηκε ο Smith.
Πριν ανακοινώσουν την κυκλοφορία του “Alone”, οι Cure παρείχαν στους θαυμαστές τους μια κλεφτή ματιά στους στίχους του τραγουδιού, όταν κυκλοφόρησαν πρόσφατα έναν νέο ιστότοπο και ένα κανάλι WhatsApp. Κατά την είσοδό τους στον ιστότοπο, οι θαυμαστές πρέπει να εισάγουν τους λατινικούς αριθμούς στις καρτ ποστάλ για να αποκαλύψουν ένα νέο διαφημιστικό έργο τέχνης μαζί με μια πρόσκληση να συμμετάσχουν στην κοινοτική τους ομάδα WhatsApp, η οποία ξεκλείδωσε τον στίχο από το “Alone”, «Αυτό είναι το τέλος κάθε τραγουδιού που τραγουδάμε… Πού πήγε;»
Πηγή: Far Out