Επιστρέψαμε από τις διακοπές γεμάτοι ενέργεια, ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Έχουμε δηλαδή τις ιδανικές συνθήκες για να καλλιεργήσουμε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό που θα μας βοηθήσει να «βγάλουμε» τον χειμώνα!

Ίσως το τελευταίο που θέλουμε μπαίνοντας στο φθινόπωρο είναι να μιλήσουμε -από τώρα!- για ιώσεις και φάρμακα και βιταμίνες. Κι όμως, τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας και να προετοιμάσουμε το σώμα μας ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ιώσεις της εποχής. Οι παρακάτω 7 τρόποι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κλασικοί και δοκιμασμένοι, ωστόσο μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

Πώς θα αποφύγουμε τις ιώσεις αυτό το φθινόπωρο

Διατροφή

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ξέρουμε όλοι, το τηρούμε όμως; Ξεκινάμε προσπαθώντας να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία στο πιάτο μας. Η διατροφολόγος Dr. Amy Gorin από τη Νέα Υόρκη συμφωνεί με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και μας προτείνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα οποία είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από φθορές. Προτείνει, επίσης, να προσθέσουμε τροφές, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και τα γιαούρτια με προβιοτικά στην καθημερινή μας διατροφή. «Αυτές οι τροφές ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων», τονίζει η Dr. Gorin.

Βιταμίνες

Μαζί με την προσεκτική διατροφή, ίσως χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα βιταμινών, το οποίο μπορεί να μας προτείνει σύμφωνα με τις δικές μας, ξεχωριστές ανάγκες ο παθολόγος ή ο φαρμακοποιός μας. Μιλώντας γενικά σε επίπεδο πληθυσμού, ο Dr. MarkHyman, ειδικός στη Λειτουργική Ιατρική, προτείνει τη λήψη βιταμίνης C, βιταμίνης D και ψευδαργύρου για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και βρίσκεται σε φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια, αλλά και σε λαχανικά, όπως είναι οι πιπεριές. Η βιταμίνη D, που σχηματίζεται στον οργανισμό με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο, είναι απαραίτητη για την ανοσολογική λειτουργία -και σημειωτέον, στη χώρα μας, έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D-, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Τσεκ-απ

Τα προληπτικά ιατρικά τσεκ-απ είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και την οικογένειά μας εάν θέλουμε να φροντίζουμε πραγματικά την υγεία μας. Η παθολόγος Dr. Lisa Doggett υπογραμμίζει τη σημασία του ετήσιου προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη πολλών ασθενειών. «Μέσω των τακτικών τσεκ απ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που μας παρακολουθεί, μπορούμε να εντοπίσουμε προβλήματα υγείας πριν αυτά γίνουν σοβαρά και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», αναφέρει η Dr. Doggett. Ο παθολόγος είναι αυτός που μπορεί να προτείνει τις απαραίτητες εξετάσεις σύμφωνα με την ηλικία και το ιατρικό μας ιστορικό, ενώ εκτός από το παθολογικό τσεκ απ είναι σημαντικό να σημειώσουμε στο ημερολόγιό μας ραντεβού με γυναικολόγο, οδοντίατρο και οφθαλμίατρο εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει έναν πλήρη έλεγχο της υγείας μας.

Ύπνος

Η επαρκής και ποιοτική ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Dr. Michael Breus, γνωστός στις ΗΠΑ ως “TheSleepDoctor”, τονίζει ότι ο ύπνος είναι μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους για την ενίσχυση της ανοσοποιητικού. «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας επιδιορθώνει φθορές και αναγεννά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί. Συνιστά να στοχεύουμε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ και να ακολουθούμε σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Ξεκούραση

Η καθημερινή ξεκούραση και η χαλάρωση είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία μας. Η Dr. Taz Bhatia, ειδική στην ολιστική ιατρική, προτείνει τεχνικές, όπως η γιόγκα και η βαθιά αναπνοή για τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. «Το χρόνιο στρες μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις», σημειώνει η Dr. Bhatia. Ίσως το έχετε ήδη διαπιστώσει αυτό στην καθημερινότητά σας: όταν είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι είναι πιο πιθανό να «τσιμπήσουμε» όποιον ιό κυκλοφορεί. Ακόμη κι αν δεν έχουμε τον άπλετο ελεύθερο χρόνο, τα καθημερινά διαλείμματα για χαλάρωση του σώματος και του μυαλού είναι μία επένδυση στην υγεία και την ψυχική μας ισορροπία.

Άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αθλίατρος Dr. David Nieman εξηγεί ότι η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας των ανοσοκυττάρων και να βελτιώσει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να καταπολεμούν λοιμώξεις! Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε κάτι δύσκολο ή ακριβό: δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι στη θάλασσα ή το κολυμβητήριο του Δήμου (αν είμαστε τυχεροί και υπάρχει!) στην καθημερινότητά μας θα βοηθήσουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό, αλλά και τη διάθεσή μας. «Ακόμη και 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά», τονίζει ο ειδικός.

Έλεγχος του άγχους

Πιο εύκολα το λέμε παρά το κάνουμε πράξη, ωστόσο ο έλεγχος του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ψυχολόγος Dr. Kelly McGonigal από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ προτείνει να δοκιμάσουμε τεχνικές, όπως ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα (mindfulness) για τη διαχείριση του άγχους. «Η διαχείριση του άγχους δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική υγεία, αλλά και για τη σωματική μας ευεξία», αναφέρει η Dr. McGonigal. Κι αν θέλετε τα hard facts, έχει βρεθεί ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την ανοσολογική μας απόκριση.

[mc4wp_form id="278"]