Η Πρεσβεία της Κολομβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε 115 πολιτιστικά αγαθά στην εθνική επικράτεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ανασύρθηκαν αρχαιολογικά και εθνογραφικά κομμάτια που αποτελούσαν μέρος δύο ιδιωτικών συλλογών.
Μία από τις συλλογές ανήκε στον James Lawrence, ο οποίος υπηρέτησε στο Ειρηνικό Σώμα στο Πουτουμάγιο μεταξύ 1970 και 1972, και εκεί απέκτησε ταφικά αντικείμενα σε τοπικές αγορές, γνωστά ως «ουάκα». Αφού πέρασε από την Κολομβία, έφερε πολλές δεκάδες αντικείμενα στη Νέα Υόρκη, όπως μάσκες, πήλινα ειδώλια και άλλα σημαντικά αντικείμενα. Μετά τον θάνατο του Lawrence τον Ιούνιο του 2023, η θετή του κόρη, Jessica Lawrence, εντόπισε αυτά τα αντικείμενα και επικοινώνησε με την Κολομβιανή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία έλαβε μετέπειτα αξιολόγηση από το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ICANH).Όσον αφορά την άλλη συλλογή, δεν υπάρχουν πληροφορίες σε ποιον ανήκε.
Οι συλλογές παραδόθηκε στην Πρεσβεία τον Μάρτιο του 2024 και επισημαίνεται ότι αρκετά από αυτά αναγνωρίστηκαν ως μέρος της εθνικής αρχαιολογικής κληρονομιάς. Ο Daniel García Peña, πρεσβευτής της Κολομβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι αυτός ο επαναπατρισμός σηματοδότησε πρόοδο στην προστασία της κολομβιανής κληρονομιάς. «Ευχαριστούμε τις ιδιωτικές συλλογές που συνέβαλαν σε αυτή την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ιστορικής μας μνήμης. Καλούμε όσους εξακολουθούν να φυλάνε κομμάτια κολομβιανής καταγωγής να διευκολύνουν την επιστροφή τους και έτσι να διατηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, μια συλλογική προσπάθεια που επίσης ενισχύει τους διμερείς δεσμούς και το σεβασμό για την παγκόσμια κληρονομιά», είπε.
Η μεταφορά αυτών των πολιτιστικών αγαθών κατέστη δυνατή χάρη σε μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του ICANH, του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας και των Κολομβιανών Στρατιωτικών Δυνάμεων. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας σχετικά με την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού από την Κολομβία, η οποία επιδιώκει να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
Πηγή: El Espectador