Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που αποτελείται από 15.000 αρκουδάκια-γλυπτά, με το καθένα να αναπαριστά ένα παιδί που σκοτώθηκε στη Γάζα, αποκαλύφθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Το έργο – με τίτλο Ηχώ της χαμένης αθωότητας που εκτίθεται στην περιοχή Msheireb Downtown Doha της πόλης – έχει δημιουργηθεί από τον Λιβανέζο καλλιτέχνη Bachir Mohamad. Λέει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη και ειδικά στη Γάζα τον απασχολεί βαθιά εδώ και χρόνια και ότι η ιδέα για τα αρκουδάκια του ήρθε τον Δεκέμβριο του 2023.

«Με συγκίνησε βαθιά ένα βίντεο που δείχνει ένα παιδί στη Γάζα να κλαίει κρατώντας ένα αρκουδάκι», λέει στην εφημερίδα The Art Newspaper. «Ήταν μια δυνατή εικόνα, αυτό το σύμβολο αθωότητας και τρυφερότητας σφιγμένο στα χέρια ενός παιδιού που είχε βιώσει τέτοιο τραύμα. Αυτή η εικόνα έμεινε μαζί μου, και εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι το αρκουδάκι έπρεπε να βρίσκεται στην καρδιά της δουλειάς μου. Το λούτρινο λοιπόν αντιπροσωπεύει τόσο την ευθραυστότητα όσο και την ανθεκτικότητα των παιδιών και ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτό το σύμβολο για να προκαλέσω ενσυναίσθηση και προβληματισμό στο κοινό».

Κάθε ένα από τα 15.000 αρκουδάκια είναι ντυμένο με ένα μαύρο μπλουζάκι με το μήνυμα «Δεν είμαι απλώς ένας αριθμός. Είμαι άνθρωπος. Με ταυτότητα. Με πατρίδα. Είμαι η Παλαιστίνη. #Free Palestine». Τα πόδια των αρκούδων είναι ριζωμένα σε τσιμεντόλιθους, αντιπροσωπεύοντας τα ερείπια στα οποία έχουν θαφτεί πολλά από τα παιδιά.

Ο Bachir γεννήθηκε στο Κουβέιτ, αλλά αυτός και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1990, όπου έζησε τους πολέμους μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 1996 και το 2006. Λέει: «Θέλω οι θεατές να μην είναι μόνο μάρτυρες του πόνου αλλά και να αισθάνονται την ευθύνη να υποστηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα. Η τέχνη έχει τη δύναμη να συγκινεί τους ανθρώπους με τρόπους που μερικές φορές δεν μπορούν οι λέξεις, και ελπίζω ότι αυτή η εγκατάσταση θα εμπνεύσει συζητήσεις, δράσεις και συνεισφορές για την ανακούφιση των βασάνων των παιδιών εκεί».

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Πια, κάθε αρκουδάκι θα πωλείται, με όλα τα έσοδα να δίνονται σε προγράμματα υποστήριξης παιδιών στη Γάζα. Μια γυναίκα που επισκέφτηκε την εγκατάσταση είπε στην υπηρεσία ειδήσεων Al Jazeera: «Λίγο πολύ μου έφερε δάκρυα. Αυτό είναι απλά ένα αρκουδάκι, το πιο συνηθισμένο παιχνίδι, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι αντιπροσωπεύει την πραγματική ζωή των παιδιών που ζουν στη Γάζα. Ελπίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο με κάποιο τρόπο».

Πηγή: The Art Newspaper

[mc4wp_form id="278"]