Στις γυναίκες μετά τα σαράντα ή που έχουν ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Εάν σας «ξεφεύγουν» λίγα ούρα όταν γελάτε, όταν βήχετε ή όταν σηκώνετε ένα βάρος στο γυμναστήριο, τότε πιθανότατα ανήκετε κι εσείς στην μεγάλη ομάδα των γυναικών που ταλαιπωρούνται από ακράτεια. Και λέμε μεγάλη ομάδα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), εμείς οι γυναίκες έχουμε τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουμε ακράτεια ούρων συγκριτικά με τους άντρες και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά μετά τα 40, χωρίς να θεωρείται απαραίτητα φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Στατιστικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Αυτή είναι η μορφή ακράτειας ούρων που εμφανίζουν συχνότερα οι γυναίκες

Η ακράτεια ούρων δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και πρόκειται για έναν γενικό όρο, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε ακούσια απώλεια ούρων. Η ακράτεια κατά την προσπάθεια είναι η πιο συχνή μορφή της κατάστασης αυτής που αφορά στις γυναίκες. Πρόκειται για απώλεια ούρων, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, όπως για παράδειγμα με κινήσεις του σώματος, με βήχα ή με φτάρνισμα. Συμβαίνει χωρίς να υπάρχει επιθυμία για ούρησης, επειδή κατά την προσπάθεια αυξάνεται η πίεση στην περιοχή της κοιλιάς με αποτέλεσμα ο μυς, που εμποδίζει την έξοδο των ούρων από την κύστη, δηλαδή ο σφιγκτήρας της ουρήθρας, να δέχεται μεγαλύτερη πίεση. Ο μηχανισμός αυτός φυσιολογικά παραμένει κλειστός, όσο η κύστη μας γεμίζει με ούρα, αλλά στην περίπτωση της ακράτειας ανεπαρκεί κατά την προσπάθεια. Έτσι, η αυξημένη πίεση νικά την αντίσταση του σφιγκτήρα και ποσότητα ούρων διαφεύγουν προς τα έξω, εξηγούν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ.

Εμμηνόπαυση και ακράτεια ούρων

Πολλές γυναίκες στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση παρατηρούν ότι αρχίζουν να έχουν ακράτεια ούρων. Ο «ένοχος» είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, αφού η έλλειψη οιστρογόνων ξηραίνει τον κόλπο, που χάνει σιγά σιγά την ελαστικότητά του με επιπτώσεις και στην ουρήθρα. Πρόκειται, όμως, για μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι λάθος να την αφήνουμε να επιβαρύνει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Άσκηση για την ακράτεια ούρων

Μία τεχνική, που όχι μόνο αντιμετωπίζει, αλλά και προλαμβάνει την ακράτεια, είναι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους. Αναφερόμαστε στην άσκηση Κέγκελ, με την οποία είναι εξοικειωμένες οι γυναίκες, που έχουν γεννήσει και που τη συστήνει ο γυναικολόγος για την επαναφορά του πυελικού εδάφους. Κατά την άσκηση αυτή, σφίγγετε το πυελικό έδαφος σαν να προσπαθείτε να συγκρατήσετε ή να διακόψετε την ούρηση. Σκεφτείτε ότι το πυελικό έδαφος είναι ένα ασανσέρ που κάνει 3-4 στάσεις στην άνοδο και άλλες τόσες στην κάθοδο. Μπορείτε να κάνετε πολλές φορές τη μέρα αυτή την άσκηση, σφίγγοντας το πυελικό έδαφος διαδοχικά και κρατώντας σφιγμένο για μερικά δευτερόλεπτα και αντίστοιχα απελευθερώνοντας σταδιακά.

Υπάρχει θεραπεία για την ακράτεια ούρων

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την αιτία που την προκαλεί αλλά και τις προσδοκίες των ασθενών. Υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο επεμβατικές τεχνικές, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και συνδυασμός θεραπειών. Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον ουρολόγο με τα πρώτα συμπτώματα. Η ακράτεια ούρων στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται και δεν χρειάζεται απλά να υπομένετε την αρνητική της επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας.

[mc4wp_form id="278"]