Τα ρεβίθια είναι μέλος της οικογένειας των οσπρίων, η οποία περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές και τα ξερά μπιζέλια. Είναι επίσης φυσικά χωρίς γλουτένη και δεν είναι κοινό αλλεργιογόνο, επομένως δεν ενέχουν πολλούς κινδύνους. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιήσετε τις πεπτικές διαταραχές, προσθέστε σιγά σιγά ρεβίθια στη διατροφή σας ή αποφύγετε τα εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλής ζύμωσης. Ας δούμε αναλυτικά γιατί θα έπρεπε να τα εντάξετε στη διατροφή σας και να τα επιλέγετε συχνότερα.

Βοηθάνε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό το πιθανό όφελος οφείλεται στην περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερες περιπτώσεις αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα σας να προσλαμβάνουν και να αποθηκεύουν γλυκόζη, ένα άλλο όνομα για τη ζάχαρη. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία όπως προβλήματα όρασης και νεφρική νόσο.

Μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες και οι ενώσεις που βρίσκονται στα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο (CVD) ή καρδιακή νόσο. Τα ρεβίθια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης μειώνοντας την ολική και την LDL χοληστερόλη.

Τα όσπρια περιέχουν επίσης υγιή λίπη και χημικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Βοηθάνε στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Λόγω της πρωτεΐνης, των υγιεινών λιπαρών και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα γεύματα και χορταίνουν γρήγορα την όρεξή σας. Τα ρεβίθια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μασηθούν, αλλά κινούνται στο πεπτικό σύστημα πιο αργά από τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κρατώντας σας χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές σημείωσαν σε μια ανασκόπηση ότι τα ρεβίθια βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους.

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου

Ως τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια βοηθούν επίσης στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες διατηρούν τακτικές τις κινήσεις του εντέρου και βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Τα ρεβίθια βοηθούν στην εξισορρόπηση των «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) εκδηλώνονται όταν κάτι διαταράσσει αυτή την ισορροπία.

Αντίθετα, τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBD, όπως: Δυσκοιλιότητα, Διάρροια, Ναυτία, Πόνος στο στομάχι, Εμετός.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα όσπρια χρησιμοποιούν λιγότερο νερό από άλλες πρωτεΐνες, καθιστώντας τα φιλικά στην ξηρασία. Τα όσπρια εμπλουτίζουν επίσης το έδαφος όπου αναπτύσσονται, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα. Επιπλέον, τα ρεβίθια είναι εύκολα διαθέσιμα και οικονομικά.

Πηγή: Health

[mc4wp_form id="278"]