Ο Thom Yorke πρόκειται να ξαναδουλέψει το άλμπουμ των Radiohead Hail to the Thief για μια νέα σκηνική παραγωγή του Hamlet, που θα σηκώσει αυλαία την επόμενη άνοιξη στο Manchester.

Ο Yorke είπε ότι η ιδέα για την παράσταση του παρουσίασε «μια ενδιαφέρουσα και τρομακτική πρόκληση» για να δει πώς η μουσική «συγκρούεται με τη δράση και το κείμενο» της τραγωδίας του Σαίξπηρ. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα αποκαλύψει πόσο μεγάλο μέρος του άλμπουμ της μπάντας του, το οποίο περιλαμβάνει τα κομμάτια There There και Go to Sleep, «συνδυάζεται με την υποκείμενη θλίψη και την παράνοια» του έργου.

Ερμηνευμένο από ένα καστ μουσικών και ηθοποιών, το Hamlet Hail to the Thief θα παρουσιάζεται στα Aviva Studios του Manchester από τις 27 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια θα ανέβει στο Royal Shakespeare Theatre, Stratford-upon-Avon, 4-28 Ιουνίου.

Η Christine Jones, η οποία θα συνσκηνοθετήσει την παραγωγή με τον Steven Hoggett, είπε ότι η περιοδεία Hail to the Thief των Radiohead «άλλαξε το DNA μου» και ότι πολλά από τα τραγούδια τους «μιλούν για τα θέματα του έργου». Το μακροχρόνιο όνειρό της να συνδυάσει τα δύο έργα κέντρισε το ενδιαφέρον του Yorke. «Διαπιστώσαμε ότι το έργο στοιχειώνει το άλμπουμ και το άλμπουμ στοιχειώνει το έργο», είπε η Jones.

Το Hail to the Thief, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2003, δεν έτυχε καθολικού επαίνου. Σε μια κριτική τριών αστέρων για τον Guardian, ο κριτικός Αλέξης Πετρίδης έγραψε: «Το μεγάλο μειονέκτημα του Hail to the Thief δεν έχει να κάνει με την ομοιότητά του με τον προκάτοχό του παρά με την αίσθηση ότι η διάσημη ζοφερότητα των Radiohead γίνεται αυτοπαρωδική». Ωστόσο, σε μια επανεκτίμηση έξι χρόνια αργότερα, ο Joe Tangari των Pitchfork πρότεινε: «Ο χρόνος και η επιμονή ήταν ευγενικοί μαζί του… [είναι απόδειξη] ότι μπορεί να υπάρξει ζωή για ένα συγκρότημα μετά τη δήλωση ορόσημο και ότι η ζωή ακούγεται πολύ ωραία». Ο τίτλος του δίσκου ήταν μια περιστροφή στον ύμνο του προέδρου των ΗΠΑ (Hail to the Chief), τον οποίο είχε ακούσει ο Yorke αναφερόμενος στην αμφισβητούμενη νίκη του George W Bush στη Φλόριντα στις εκλογές του 2000.

Η Jones είπε ότι ο Σαίξπηρ και οι Radiohead σκέφτονταν και οι δύο «την εσωτερική ανησυχία και την οργή που προκύπτουν από την απόγνωση –ιδίως την απόγνωση που προκύπτει από τον έλεγχο των κυρίαρχων δομών εξουσίας– είτε μέσα σε κυβερνήσεις, κοινότητες ή οικογένειες. Το κείμενο και η μουσική μας διερευνούν αμείλικτα για να αναρωτηθούν από τι είμαστε φτιαγμένοι και πώς να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κόσμοι του θεατρικού συγγραφέα Stratford-upon-Avon και του συγκροτήματος του Oxfordshire συνδυάζονται. Το 2023, μια συναυλία στο Λος Άντζελες με τίτλο Perchance to Dream παρουσίασε μια cyberpunk άποψη του Άμλετ χρησιμοποιώντας τη μουσική των Radiohead. Το συγκρότημα του Yorke, που δημιουργήθηκε το 1985, έδωσε ένα τραγούδι για την κινηματογραφική εκδοχή του 1996 του Baz Luhrmann του Romeo and Juliet με πρωταγωνιστές τον Leonardo DiCaprio και την Claire Danes. Το Exit Music (για μια ταινία), χρησιμοποιήθηκε, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, πάνω από τους τίτλους τέλους του. Η ταινία περιλάμβανε επίσης το τραγούδι τους Talk Show Host.

Τα Aviva Studios – έδρα του οργανισμού Factory International – παρουσίασαν μερικές εντυπωσιακές πολυεπιστημονικές παραγωγές στο κτήριο των 242 εκατομμυρίων λιρών στο χώρο των πρώην τηλεοπτικών στούντιο της Γρανάδας. Ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους με το Free Your Mind του σκηνοθέτη Danny Boyle, μια χορευτική εκδοχή του The Matrix. Το χειμώνα, ο Gruff Rhys των Super Furry Animals έδωσε τη μουσική για μια προσαρμογή του Lost and Found του Oliver Jeffers.

Ο John McGrath, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Factory International, δήλωσε: «Το Hamlet Hail to the Thief είναι ακριβώς το είδος της εφευρετικής και φιλόδοξης συνεργασίας για την οποία χτίστηκαν τα Aviva Studios – μιλώντας στην καρδιά του οράματός μας να είναι ένας χώρος για τους καλλιτέχνες ώστε να φανταστούν νέες δυνατότητες».

Ο Hoggett, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Jones στο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (αυτός ως σκηνοθέτης, εκείνη ως σκηνογράφος), πρότεινε ότι η παραγωγή θα έκανε μια συναρπαστική εισαγωγή σε όσους δεν ήταν εξοικειωμένοι με το έργο του Βάρδου. «Όποιος δει τον πρώτο του Σαίξπηρ θα βρει διάφορους «τρόπους» για να απολαύσει και να εκτιμήσει τι θεαματικό έργο είναι αυτό», είπε.

Το κάστινγκ για το Hamlet Hail to the Thief δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]