Ο Johnny Cash βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους πιο διάσημους πολιτικούς, πρωτοπόρους και ακτιβιστές της αμερικανικής ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος επαγγελματίας μουσικός που τιμήθηκε με άγαλμα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα και μέλη της οικογένειας Cash ήταν μεταξύ των εκατοντάδων προσκεκλημένων που συγκεντρώθηκαν χθες ημέρα, Τρίτη για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από έναν άνδρα που μεγάλωσε σε μια φάρμα βαμβακιού στο Αρκάνσας και μετέτρεψε την αγάπη για τη μουσική σε μια καριέρα δεκαετιών που έδωσε φωνή στους αγώνες και τους θριάμβους των καθημερινών Αμερικανών.

«Μερικοί μπορεί να ρωτήσουν: Γιατί ένας μουσικός πρέπει να έχει ένα άγαλμα εδώ στις αίθουσες της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας;» Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson είπε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων. «Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Είναι επειδή η Αμερική είναι κάτι περισσότερο από νόμους και πολιτική».

Κάθε πολιτεία επιλέγει δύο αγάλματα για να τοποθετήσει μέσα στο Καπιτώλιο. Το άγαλμα του Cash είναι η δεύτερη νέα φιγούρα που έστειλε το Αρκάνσας για να αντικαταστήσει δύο υπάρχουσες εικόνες που αντιπροσώπευαν την πολιτεία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για περισσότερα από 100 χρόνια. Ένα άλλο άγαλμα που απεικονίζει την ηγέτιδα των πολιτικών δικαιωμάτων Daisy Bates αποκαλύφθηκε στο Καπιτώλιο νωρίτερα φέτος. Η Bates καθοδήγησε τα εννέα μαύρα παιδιά που απελευθέρωσαν το Λύκειο του Little Rock Central το 1957.

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας το 2019 ψήφισε να αντικαταστήσει τα δύο προηγούμενα αγάλματα του Αρκάνσας, τα οποία απεικόνιζαν ελάχιστα γνωστές φιγούρες από τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Γνωστός ως “The Man in Black”, ο Cash ήταν ένας ζωντανός αφηγητής που τραγούδησε με βαθιά φωνή τραγούδια όπως τα “I Walk The Line”, “Ring of Fire”, “Jackson” και “A Boy Named Sue”. Το άγαλμα απεικονίζει τον τραγουδιστή με μια κιθάρα κρεμασμένη στην πλάτη του και μια Βίβλο στο χέρι.

Ο γλύπτης Little Rock Kevin Kresse δημιούργησε το άγαλμα. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Hakeem Jeffries είπε ότι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της χώρας και η «ουσία» και η «υπόσταση» του Cash ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών από κάθε είδος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ανέφερε τα λόγια τραγουδιστών όπως ο Bob Dylan και ο Snoop Dogg σχετικά με τον αντίκτυπο του Cash. «Αποκάλεσε τον Johnny Cash πραγματικό Αμερικανό γκάνγκστερ. Αυτό είναι ένα κομπλιμέντο από τον Snoop Doggy Dogg», είπε ο Jeffries καθώς το κοινό γελούσε.

«Τι ζωή, τι θρύλος, τι κληρονομιά». Η κυβερνήτης του Αρκάνσας Sarah Huckabee Sanders ηγήθηκε μιας ομάδας βουλευτών του Αρκάνσας στην τελετή. Είπε ότι μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια όπου «μετά από Θεό και χώρα, υπήρχε ο Johnny Cash». Σημείωσε πώς ο Cash πάλεψε με τον εθισμό, αλλά συνέχισε να παίζει για κρατούμενους και είχε βαθιά θρησκευτική πίστη. Τον περιέγραψε ως έναν «υμνωδό χριστιανό» που βίωσε επίσης δύσκολες στιγμές. «Όταν τόσα πολλά στον σημερινό κόσμο είναι ψεύτικα, ο Johnny Cash ήταν πολύ αληθινός», είπε η Sanders.

Η κόρη του Cash, Rosanne Cash, είπε ότι ο πατέρας της θα έβλεπε το άγαλμα «ως την απόλυτη» τιμή στη ζωή του. Είπε ότι η σκληρή ανατροφή του πατέρα της του ενστάλαξε μια ισχυρή εργασιακή ηθική και ότι αγαπούσε την ιδέα της Αμερικής ως τόπου ονείρων και καταφυγίου. «Αυτός ο άνθρωπος ήταν μια ζωντανή ιστορία λύτρωσης», είπε η Rosanne Cash. «Συνάντησε το σκοτάδι και το συνάντησε με αγάπη».

Ο Cash γεννήθηκε στο Kingsland, μια μικρή πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Little Rock. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 71 ετών. Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν 90 εκατομμύρια δίσκους, που πουλήθηκαν παγκοσμίως, με τραγούδια σε country, rock, blues, folk και gospel. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που εισήχθησαν τόσο στο Country Music Hall of Fame όσο και στο Rock & Roll Hall of Fame.

Το άγαλμα του Cash θα είναι το νεότερο που προστέθηκε στο Καπιτώλιο από τότε που ένα από τη Βόρεια Καρολίνα που απεικονίζει τον αιδεσιμότατο Billy Graham αποκαλύφθηκε τον Μάιο.

Πηγή: AP

[mc4wp_form id="278"]