Οι γάτες έχουν περισσότερη ελευθερία από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, όπως είπε η ηθοποιός του Χόλιγουντ Meryl Streep σε μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την καταστολή των Ταλιμπάν.

Μιλώντας στη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ηθοποιός επεσήμανε ότι ακόμη και τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα τώρα στο Αφγανιστάν μετά τους αυξανόμενους περιορισμούς στις γυναίκες. Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι «σέβονται πολύ» τις γυναίκες και «δεν θα τις συνέκριναν ποτέ με γάτες».

Τα σχόλια της Streep έρχονται αφότου η κυβέρνηση των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα εισήγαγε μια νέα σειρά «νόμων ηθικής». Μεταξύ άλλων, αυτοί οι κανόνες ορίζουν ότι οι γυναικείες φωνές δεν ακούγονται πλέον έξω σε δημόσιους χώρους και ότι δεν τους επιτρέπεται να κοιτάζουν απευθείας τους άνδρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου. Τα μέτρα προστίθενται σε μια σειρά περιορισμών που το καθεστώς έχει επιβάλει στις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια από τότε που επέστρεψε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια.

Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο και το σώμα τους όταν φεύγουν από το σπίτι τους. Επίσης, οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σε σχολεία, πάρκα, γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους. Υπάρχουν περιορισμοί στο είδος της εργασίας που επιτρέπεται να κάνουν.

«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερη ελευθερία από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να καθίσει και να ξαπλώσει και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της, μπορεί και να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο», είπε η Streep τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για γυναίκες και κορίτσια. Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι όχι δημόσια. Αυτό είναι τρομερό. Αυτό είναι μια καταστολή του φυσικού νόμου. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κουλτούρα, αυτή η κοινωνία έχει ανατραπεί, είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Streep, η οποία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «σταματήσουν την αργή ασφυξία» των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, ο οποίος παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, είπε ότι το Αφγανιστάν «δεν θα πάρει ποτέ τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια σκηνή» χωρίς μορφωμένες γυναίκες και γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Σε απάντηση στα σχόλια της Streep, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στις γυναίκες τα δικαιώματα που τους έχει δώσει το Ισλάμ». «Τις σεβόμαστε ιδιαίτερα στο ρόλο τους ως μητέρα, αδερφή, σύζυγος. Αποτελούν ουσιαστικό μέρος οικογένειας και της κοινωνίας, αλλά ποτέ δεν τις συγκρίνουμε με γάτες», είπε ο Suhail Shaheen, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, σύμφωνα με το BBC. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες εργάζονται σε διάφορα κυβερνητικά υπουργεία και ως επιχειρηματίες.

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταδικάσει τους νέους νόμους, αλλά οι Ταλιμπάν υπερασπίστηκαν το διάταγμα λέγοντας ότι είναι σύμφωνο με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία. Οι Ταλιμπάν είπαν επίσης ότι προσπαθούν να αλλάξουν το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τις ισλαμικές αρχές και έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί ότι οι γυναίκες θα γίνονται ξανά δεκτές στα σχολεία μόλις επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]