Η Έναστρη Νύχτα, ένα αριστούργημα που δημιουργήθηκε το 1889, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του ζωγράφου που πέθανε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων και δεν είχε την τύχη να δει τα έργα του να αποθεώνονται και την αξία του ως καλλιτέχνη να αναγνωρίζεται. Ο εκ των πιο αναγνωρίσιμων πινάκων στον κόσμο κρύβει πολλές εκπλήξεις που αποκάλυψε μια νέα μελέτη, 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids και εξέτασε τις δίνες και τους στροβιλισμούς στον πίνακα για να δει πόσο καλά ταιριάζουν με τη θεωρία των αναταράξεων του Κολμογκόροφ, ενός ρώσου μαθηματικού, που ανέπτυξε μια σειρά υποθέσεων σχετικά με τη φύση των δινών. Και τι βρήκε η μελέτη; Ότι τα μεγέθη των στρόβιλων και των στροβίλων του Βαν Γκογκ, καθώς και οι σχετικές αποστάσεις και η έντασή τους, «ακολουθούν τον φυσικό νόμο που διέπει τις τυρβώδεις ροές».

Ίσως όλα αυτά να μην είναι τόσο κατανοητά αν δεν έχεις ασχοληθεί με τις δίνες. Αλλά ούτε ο Βαν Γκογκ είχε, άλλωστε πέθανε 13 χρόνια πριν γεννηθεί ο Κολμογκόροφ. Σε μια επιστολή προς τον αδελφό του Theo, περιέγραψε απλώς τον πίνακα ως «μια νέα μελέτη ενός έναστρου ουρανού».

Δεν υπέφερε, επίσης, από ψυχωτικά επεισόδια; Ναι. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε λίγο καιρό μετά την αποκοπή μέρους του αυτιού του, όταν υπέστη παραισθήσεις και είχε παραληρητικές ιδέες. Στην πραγματικότητα, η θέα που απεικονίζεται στην «Έναστρη Νύχτα» είναι από το παράθυρο του ασύλου του Βαν Γκογκ, χωρίς τα κάγκελα. Σημασία έχει ότι ο πίνακάς του εκτός από αριστουργηματικός είναι και επιστημονικά ολόσωστος και ακριβής. Ο Βαν Γκογκ κατάφερε να αποτυπώσει τις δίνες με επιστημονική ακρίβεια χωρίς να έχει ιδέα για όλα τα παραπάνω. Μήπως στάθηκε απλά τυχερός με τις ταραχώδεις πινελιές του;

«Είναι περισσότερο ότι ο πίνακας αποτυπώνει τη βαθιά και διαισθητική κατανόηση των φυσικών φαινομένων από τον Βαν Γκογκ», σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Dr Yongxiang Huang.


Πηγή: Pride.gr / Guardian

[mc4wp_form id="278"]