Ένας άνδρας κατέστρεψε ένα γλυπτό από πορσελάνη του Ai Weiwei φαινομενικά επίτηδες κατά τη διάρκεια της δεξίωσης των εγκαινίων μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Κινέζο αντιφρονούντα καλλιτέχνη το βράδυ της Παρασκευής στην Ιταλία.

Το κατεστραμμένο έργο ήταν ο γαλανόλευκος κύβος από πορσελάνη του Ai, ο οποίος συμπεριλήφθηκε σε μια έρευνα για τον Ai με τίτλο “Who am I?” στο Palazzo Fava της Μπολόνια, που άνοιξε για το κοινό το Σάββατο. Πλάνα της καταστροφής καταγράφηκαν στο CCTV και δημοσιεύτηκε στο Instagram από τον Ai. Στο βίντεο, ο άνδρας πατάει στην πλίνθο που συγκρατεί τον κύβο και τον σπρώχνει προς τα εμπρός, σπάζοντας το έργο. Στη συνέχεια σήκωσε ένα μέρος της σπασμένης πορσελάνης πάνω από το κεφάλι του.

Το έργο εγκαταστάθηκε σε ένα αίθριο κοντά στο κατάστημα δώρων και το εκδοτήριο εισιτηρίων του μουσείου. Η έκδοση της Μπολόνια της καθημερινής εφημερίδας Corriere della Sera με έδρα το Μιλάνο αναγνώρισε τον άνδρα ως τον 57χρονο Τσέχο Vaclav Pisvejc, τον οποίο σταμάτησε η ασφάλεια του μουσείου και κρατήθηκε μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς μπήκε στο μουσείο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης μόνο με πρόσκληση. Συνελήφθη για «καταστροφή, διασπορά, φθορά, παραμόρφωση, διάβρωση και παράνομη χρήση πολιτιστικών περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Arturo Galansino, επιμελητής της έκθεσης και γενικός διευθυντής του Fondazione Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία, δήλωσε στο Reuters: «Δυστυχώς, γνωρίζω τον δημιουργό αυτής της απρόσεκτης χειρονομίας από μια σειρά ενοχλητικών και καταστροφικών επεισοδίων όλα αυτά τα χρόνια που αφορούσαν διάφορες εκθέσεις και ιδρύματα στη Φλωρεντία».

Ο Pisvejc έχει διαπράξει και στο παρελθόν πράξεις βανδαλισμού που σχετίζονται με την τέχνη. Το 2018, επιτέθηκε στην καλλιτέχνη Marina Abramović σπάζοντας έναν πίνακα πάνω από το κεφάλι της στη Φλωρεντία και το 2023, σκαρφάλωσε γυμνός, με τη λέξη «Λογοκριμένος» ζωγραφισμένη στο σώμα του, στο διάσημο άγαλμα του Ηρακλή και του Κάκου στην Piazza della Signoria της Φλωρεντίας κατά τη διάρκεια τελετής απονομής, σύμφωνα με την Corriere. Αφού είδε την καταστροφή του έργου, ο Ai είπε: «Ελπίζω για το καλό του να μην αυτοτραυματίστηκε στα κομμάτια της πορσελάνης», σύμφωνα με την Corriere.

Το έργο αφαιρέθηκε και καλύφθηκε. Μια φωτογραφία του αδιάσπαστου κομματιού θα τοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το έργο. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Μάιο, άνοιξε όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο.

Πηγή: ARTnews / Φωτογραφία: ROBERTO SERRA – IGUANA PRESS

[mc4wp_form id="278"]