Έχεις γενέθλια και ψάχνεις την τέλεια συνταγή για την τούρτα σου; Χρόνια σου πολλά, αλλά μην ξεχάσεις να σκεφτείς και το περιβάλλον όσο θα βάζεις τη σαντιγί πάνω στο κέικ σου. Για να φτιάξεις κι εσύ ένα ηθικά ψημένο κέικ, μια ηθικά φτιαγμένη τούρτα, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Choose vegan

Το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά είναι συνήθως τρία βασικά συστατικά στις τούρτες. Δυστυχώς, το βούτυρο και το γάλα έχουν εξαιρετικά υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα επειδή προέρχονται από αγελάδες. Τόσο οι επιχειρήσεις βοοειδών ελευθέρας βοσκής όσο και οι επιχειρήσεις περιορισμένων βοοειδών δεσμεύουν σημαντικά περιβαλλοντικά αρνητικά. Τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής καταπατούν τα εδάφη, τρώνε επιλεκτικά χόρτα και υποβαθμίζουν τις υδάτινες οδούς, ενώ τα περιορισμένα βοοειδή προκαλούν τεράστια ρύπανση της γης, των υδάτων και του αέρα και απελευθερώνουν μεθάνιο.

Για να μειώσετε τη ζημία όσον αφορά το γλυκό σας, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με μη γαλακτοκομικά λίπη (όπως λάδι καρύδας, φυτικό λάδι και λίπος) και μη γαλακτοκομικά γάλατα (όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας και γάλα βρώμης). Αν και τα αυγά έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το γάλα ή το βούτυρο, τα κοτόπουλα εξακολουθούν να συνεισφέρουν περισσότερο στη ρύπανση και στη σπατάλη πόρων από τα περισσότερα φυτικά συστατικά. Πολλές συνταγές για vegan κέικ αντικαθιστούν τα αυγά με σάλτσα μήλου, aquafaba, πολτοποιημένη μπανάνα ή αυγά λιναριού. Συνιστώ να πειραματιστείτε με μερικά διαφορετικά υποκατάστατα για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας.

Ενσωμάτωσε τοπικά συστατικά

Χρησιμοποιώντας τοπικά αλεσμένο αλεύρι, τοπικό σιρόπι σφενδάμου ή φρούτα τοπικής καλλιέργειας μειώνετε την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα συστατικά σας για να φτάσουν στο τραπέζι σας. Όσο πιο «τοπικό» είναι το φαγητό σας, τόσο λιγότερα αέρια θερμοκηπίου θα απελευθερωθούν κατά τη μεταφορά του. Η αγορά τοπικών συστατικών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να γνωρίσετε τοπικούς αγρότες και παραγωγούς τροφίμων, οι οποίοι μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις καυτές ερωτήσεις σας σχετικά με τη βιωσιμότητα των τροφίμων.

Δες το περισσότερο χαλαρά με τη ζάχαρη

Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Sustainable Production and Consumption υπολόγισε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολλών τύπων κέικ, συμπεριλαμβανομένων των cheesecakes, των πίτων, των cupcakes και των ολόκληρων κέικ. Διαπίστωσαν ότι από όλα τα συστατικά των κέικ, η ζάχαρη ήταν το συστατικό με το δεύτερο υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (ακριβώς μετά τα γαλακτοκομικά) όσον αφορά τη χρήση γης και την ανθρώπινη τοξικότητα. Το τεράστιο αποτύπωμα της ζάχαρης δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύπανση, τα βιομηχανικά απόβλητα και τη διάβρωση του εδάφους. Για να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες αυτών των εργασιών ag, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές πηγές γλυκύτητας, όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης στο κέικ σας. Οι αρτοποιοί στο King Arthur Flour διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες συνταγές, η μείωση της ζάχαρης κατά 10% παράγει πραγματικά καλύτερη δομή από την αρχική συνταγή, ενώ οι συγγραφείς στο Food52 υποστηρίζουν ότι η κρυσταλλική ζάχαρη μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30% χωρίς να επηρεάσει αρνητικά το τελικό κέικ.

Εσείς με τη σειρά σας κάνετε μερικά πειράματα για να βρείτε την ιδανική ποσότητα ζάχαρης. Πρώτα, κόψτε τη ζάχαρη κατά 10-15%, στη συνέχεια, μειώστε τη ζάχαρη λίγο περισσότερο σε κάθε ψήσιμο μέχρι να βρείτε το γλυκό όριο του κέικ σας.

Να γνωρίζεις τον αριθμό των καλεσμένων σου

Το να φτιάξεις πάρα πολύ κέικ μπορεί να δημιουργήσει έναν τόνο σπατάλης. Όλο αυτό το χαμένο κέικ θα ταφεί σε μια χωματερή, όπου θα απελευθερώσει μεθάνιο, έναν από τους κορυφαίους παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Εάν καλέσεις μόνο πέντε άτομα, βρες το κατάλληλο σκεύος ψησίματος. Εάν θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεγέθη σερβιρίσματος κέικ, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αναλυτικοί οδηγοί για τις μερίδες.

Αποθήκευσε σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία

Αν σας περισσέψει το κέικ, μην πιάσετε χάρτινα πιάτα και πλαστική μεμβράνη. Τα πλαστικά απόβλητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στον κόσμο μας, με τα μικροπλαστικά να μολύνουν σχεδόν κάθε εκατοστό του πλανήτη. Ακόμη και τα χάρτινα πιάτα δημιουργούν περιττή σπατάλη, που σημαίνει σπατάλη ενέργειας, σπατάλη πόρων και αυξημένη ρύπανση.

Αντί να χρησιμοποιείτε χαρτί ή πλαστικό για αποθήκευση, αποθηκεύστε το κέικ σε ένα γυάλινο δοχείο επαναχρησιμοποιούμενο με καπάκι. Τα γυάλινα δοχεία είναι βιώσιμα, καθώς το γυαλί μπορεί βασικά να διαρκέσει για πάντα και, αν σπάσει ποτέ, μπορείτε πολύ εύκολα να το ανακυκλώσετε.

Πηγή: Sustainable kitchen

[mc4wp_form id="278"]