Τριάντα πολύτιμοι πίνακες που είχαν δανειστεί από το Μουσείο Θρησκευτικών Τεχνών Imam Ali στην Τεχεράνη εξαφανίστηκαν μετά από «μια άγνωστη οντότητα εκτός του δήμου με επίσημη τεκμηρίωση» για μια έκθεση που φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, σύμφωνα με μια έκθεση της Artdependence.

Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Τεχεράνης, Νασέρ Αμανί, αποκάλυψε την είδηση ​​κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του συμβουλίου. Η εκτιμώμενη αξία ενός μόνο από τους πίνακες που λείπουν ήταν περίπου 300 δισεκατομμύρια ριάλ, που ισοδυναμεί με 449.650 €. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να λάβουν απαντήσεις, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για το πού βρίσκονται τα έργα τέχνης.

«Προσπαθήσαμε να το παρακολουθήσουμε», είπε ο Αμανί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, «αλλά όχι μόνο δεν λάβαμε αναφορά, αλλά κανείς δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πού βρίσκονται τα πολύτιμα έργα τέχνης». Οι πίνακες που λείπουν προστίθενται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαφανιστεί υπό ύποπτες συνθήκες στο Ιράν. Τα παλαιότερα σκάνδαλα περιλαμβάνουν την κλοπή 48 χειροποίητων χαλιών από το παλάτι Sa’dabad, έναν άλλο εθνικό θησαυρό, όπου φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κατοικίες.

Οι επικριτές κατηγορούν την ιρανική κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, με υποψίες ότι αξιωματούχοι επωφελούνται από τις πωλήσεις αυτών των αντικειμένων στη μαύρη αγορά. Η εξαφάνιση των πινάκων, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικών κυρώσεων και εσωτερικής κακοδιαχείρισης, έχει αφήσει πολλούς να αμφισβητούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Οι ακτιβιστές ζητούν τώρα μια πλήρη έρευνα για τα χαμένα έργα τέχνης και την πιθανή κακοδιαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]