Ένας έφηβος καλλιτέχνης που γεννήθηκε με εμβρυϊκή διαταραχή του αλκοολικού φάσματος (FASD) δημοσίευσε ένα βιβλίο με τη δουλειά του για να βοηθήσει άλλους που παλεύουν με την πάθηση. Ο Alex, από το Ανατολικό Γιορκσάιρ, λήφθηκε υπό φροντίδα ως μωρό και αντιμετώπισε μαθησιακές δυσκολίες, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο 17χρονος μαθητής είπε ότι «η τέχνη μου έσωσε τη ζωή» αφού οι συμβατικές θεραπείες απέτυχαν να τον βοηθήσουν. «Ένιωσα ότι μπορούσα να μιλήσω σε ένα κομμάτι χαρτί καλύτερα από ό,τι σε άλλο άτομο», είπε.

Ο Alex, ο οποίος έχει πουλήσει περισσότερα από 30 έργα τέχνης μέχρι στιγμής, ξεκίνησε τη συλλογή του αφού βρέθηκε σε «σημείο κρίσης» ψυχικής υγείας πέρυσι. Είπε ότι η δημιουργία του βιβλίου, με τίτλο Raw Emotion, τον βοήθησε «να γίνει κατανοητός» και «να ξεφύγει από το να χαθεί στα δικά του συναισθήματα». Ο καλλιτέχνης είπε ότι φαινόταν ήρεμος στην επιφάνεια αλλά μπερδεμένος από κάτω.

Τα έργα του περιλαμβάνουν πρόσωπα κουκουλωμένα και έχουν σκούρα χρώματα. Αντιπροσωπεύουν το «αγόρι μέσα στο κεφάλι του» που έχει τραυματίσει τον Alex στην παιδική του ηλικία. Δεν είχε μιλήσει ποτέ για αυτό πριν ζωγραφίσει. Ελπίζει ότι αυτό το βιβλίο θα ωφελήσει τους πάσχοντες από FASD «κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι είναι εντάξει να είναι διαφορετικοί». Τα έργα του εκτίθενται επίσης σε μια γκαλερί του Γιορκσάιρ.

Ο Alex υιοθετήθηκε σε ηλικία δύο ετών από τους γονείς Penny και Wayne. Λένε ότι συνάντησαν «προκλήσεις και κρίσιμες καταστάσεις» μετά τη διάγνωση του Alex.

Το FASD είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι ήμουν αυτή που είχε πιει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε η Penny. Σύμφωνα με το NHS, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το σώμα ενός αγέννητου μωρού και να το εμποδίσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά στη μήτρα. Το ζευγάρι, που έχει επίσης οκτώ βιολογικά παιδιά, λέει ότι η έλλειψη γνώσης του FASD έκανε δύσκολη την πρόσβαση σε βοήθεια για τον Alex. «Υπάρχει έλλειψη κατανόησης με το ότι είναι μια αόρατη αναπηρία», εξήγησε η Penny. Είπαν ότι μόλις έλαβε μια καθυστερημένη διάγνωση αυτισμού στα 15 του, άνοιξαν νέα μονοπάτια βοήθειας. Και πρόσθεσε: «Δεν άλλαξε μετά τη διάγνωση, αλλά οι προσφορές βοήθειας άλλαξαν».

Το ζευγάρι λέει επίσης ότι «η τέχνη είναι η καλύτερη θεραπεία που είχε ποτέ» έχοντας προηγουμένως δοκιμάσει τόσο την ομαδική όσο και την ατομική συμβουλευτική. Ο Alex έχει αρχίσει να δίνει ομιλίες σε συνεδρίες ομαδικής θεραπείας για άλλους εφήβους που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία στο Γιορκσάιρ.

Σύμφωνα με το FASD Network UK, περισσότερο από το 70% των παιδιών που περνούν από το σύστημα φροντίδας πάσχουν από την πάθηση. Η Julie Furney, διευθύντρια του οργανισμού, προειδοποιεί ότι πρόκειται να υπάρξει ένα «κύμα κρουσμάτων τσουνάμι» που αναφέρεται μετά την πανδημία του Covid-19. L

Η κα Furney πρόσθεσε ότι η έρευνά τους δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες έπιναν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λόγω «των δυσμενών επιπτώσεων των lockdown και των περιόδων απομόνωσης στην ψυχική τους υγεία».

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]