Μια γάτα που προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας σε γυναίκες θύματα εμπορίας αναδείχθηκε γάτα της χρονιάς σε μια εθνική τελετή.

Ο Marley, μια ασπρόμαυρη γάτα που ζει σε ένα ασφαλές σπίτι για γυναίκες που έχουν υποδουλωθεί, εκμεταλλευτεί και διακινηθεί, κέρδισε το βραβείο λόγω του «δώρου ενσυναίσθησής του». Ο επτάχρονος Marley ξεπέρασε χιλιάδες άλλες συμμετοχές για να κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο Cats Protection ως αναγνώριση της συμπόνιας που προσφέρει στις γυναίκες στο Caritas Bakhita House στο Λονδίνο. Η Karen Anstis, η επικεφαλής του οίκου, είπε: «Είμαι τόσο περήφανη που ο Marley κέρδισε το βραβείο για την εθνική γάτα της χρονιάς. Είναι ένα υπέροχο παράδειγμα της δύναμης της αγάπης. Συχνά ο Marley βάζει ένα πόδι στα πόδια των καλεσμένων μας και αυτό μπορεί να είναι η πρώτη καλοσύνη που έχουν βιώσει εδώ και χρόνια. Έχει αυτό το απίστευτο χάρισμα ενσυναίσθησης και έχει βοηθήσει πολλές, πολλές γυναίκες στον δρόμο προς την ανάκαμψη».

Το βραβείο θα απονεμηθεί από τη μυθιστοριογράφο, παρουσιάστρια και αυτο-ομολογημένη γάτα κυρία Dawn O’Porter, η οποία έχει πει ότι έμαθε τόσα πολλά για τη ζωή και την αγάπη από τη γάτα της που όταν πέθανε, της έκανε κρυοαποξήρανση. Η αγαπημένη και πλέον λυοφιλοποιημένη γάτα της O’Porter, η Lilu, κάθεται σε μια καρέκλα στην τραπεζαρία της από τότε που πέθανε το 2020.

Το Caritas Bakhita House, το οποίο φιλοξενεί 11 γυναίκες από 11 χώρες, υιοθέτησε τον Marley πριν από τέσσερα χρόνια από ένα καταφύγιο διάσωσης όπου τον έβαλαν μετά από εκφοβισμό από άλλη γάτα στο σπίτι της οικογένειάς του. Η Anstis είπε: «Πριν φύγει για διάσωση, νομίζω ότι πέρασε δύσκολα, επομένως αναγνωρίζει το τραύμα των καλεσμένων μας επειδή έχει υποφέρει και αυτός. Αρχικά κάθεται πολύ κοντά, για να δει πώς αντιδρούν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, βάζει απαλά ένα πόδι στο πόδι τους, λέγοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι. Είχαμε μια καλεσμένη που ήταν τόσο τραυματισμένη που δεν μας μίλησε –μόνο στον Marley – και επειδή τον εμπιστευόταν, με τον καιρό μπορέσαμε να την προσεγγίσουμε».

Η Anstis είπε ότι ο Marley ήταν επίσης επόπτης προσωπικού, φύλακας που περιπολεί τους χώρους και επικεφαλής κηπουρός. «Κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει το μπάλωμα με τις μαργαρίτες του», είπε. Ο Marley είναι επίσης δημοφιλής καλεσμένος σε συνεδρίες θεραπείας τέχνης και συχνά πηγαίνει με το προσωπικό και τους καλεσμένους στο δείπνο. Ένας καλεσμένος μάλιστα του έχει συνθέσει ένα τραγούδι.

Η Anstis είπε: «Ο Marley είναι πραγματικά η χνουδωτή καρδιά του σπιτιού μας». Για να φτάσει στην τετράδα των τελικών γατών στα εθνικά βραβεία γάτας, ο Marley κέρδισε αρχικά την κατηγορία «απίστευτες γάτες», που γιορτάζει τις γάτες των οποίων ο δεσμός με τους ανθρώπους τους εμπνέει εξαιρετικές πράξεις αγάπης, σε μια δημόσια ψηφοφορία. Στη συνέχεια, ο Marley επιλέχθηκε ως η γενική εθνική γάτα της χρονιάς από μια επιτροπή διασημοτήτων κριτών και κέρδισε ένα τρόπαιο και ένα πακέτο βραβείων που περιελάμβανε ένα κουπόνι £200 για ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

Ακολουθεί τα ίχνη του περσινού νικητή, Zebby, ο οποίος κέρδισε ως αναγνώριση της υποστήριξης που δίνει στην κωφή ιδιοκτήτριά του, Genevieve Moss, ειδοποιώντας την για ήχους γύρω από το σπίτι.

Πηγή: The Guardian / Φωτογραφία: Ciaran McCrickard/PA Media

[mc4wp_form id="278"]