Η Μάνια Μπίκωφ αγωνίστηκε σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες, το Ironman, εφτά μήνες μετά τη διάγνωση, δύο χειρουργεία και την ολική υστεροκτομή για γυναικολογικό καρκίνο ωοθηκών.

Τη Μάνια τη γνώρισα από το Spetses Mini Marathon, μία διοργάνωση, που αγαπά και τιμά με την παρουσία της. Eδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τον πρώτο της αγώνας τριάθλου τον έτρεξε τον 2ο χρόνο της διοργάνωσης Spetsathlon, κι όπως όλοι οι αγώνες, που διοργανώνει η Μαρίνα Κουταρέλλη, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της! Πραγματικά όμως τη «γνώρισα» όταν, ακούγοντας μέσες άκρες την ιστορία της, της ζήτησα να τη μοιραστεί δημόσια μαζί μας. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσω γι’ αυτήν με λίγα λόγια: μητέρα τεσσάρων παιδιών, σύζυγος, πανελληνιονίκης και διεθνής πολίστρια, αθλήτρια στο τρίαθλο και το Ironman, ναυαγοσώστρια και δημιουργός της εθελοντικής διασωστικής ομάδας SaveLife Lifeguard Hellas SAR, survivor καρκίνου των ωοθηκών. Σίγουρα, η ζωή της Μάνιας δεν είναι βαρετή.

Από τη διάγνωση του καρκίνου στη συμμετοχή του Ironman

«To 2018, διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών. Βρέθηκα αντιμέτωπη με τη διάγνωση και με τον εαυτό μου. Δεν επέτρεψα στιγμή τη σκέψη «γιατί σ’ εμένα». Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή, ξύπνησαν μέσα μου όλες οι άμυνες, που έχω μάθει από την αθλητική μου πορεία και τον πρωταθλητισμό. Ήξερα ότι ξεκινούσα έναν δύσκολο αγώνα, που το αποτέλεσμά του δεν εξαρτιόταν πλέον από εμένα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με δύο χειρουργεία και ολική υστερεκτομή. Επιστρέφοντας στο σπίτι μου, την πρώτη ημέρα μετά το τελευταίο χειρουργείο, τότε που οι πόνοι ήταν ανυπόφοροι και η αγωνία στα μάτια όλων έκδηλη, αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος να το διαχειριστώ αυτό και να μείνει καθαρό το μυαλό μου ήταν ως αθλήτρια κι όχι ως μητέρα, σύζυγος, αδελφή ή φίλη, γιατί τότε θα με κατέκλυζε η αγωνία, οι τύψεις, το άγχος και ο φόβος για τους αγαπημένους μου.

Το πρώτο που έκανα ήταν να δηλώσω συμμετοχή σε έναν ακόμη αγώνα τριάθλου Ironman. Η έναρξη του αγώνα ήταν επτά μήνες μετά κι έβαλα στόχο ζωής να τρέξω υγιής. Ο προπονητής μου, Βασίλης Κρομμύδας, κατάλαβε ότι αυτός ο αγώνας σήμαινε πολύ περισσότερα για εμένα και απλά μου είπε, προχωράμε!

Ironman – ο άθλος

«Το Ironman (3.800 μ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδηλασία, 42,2 χλμ. τρέξιμο) μπήκε στη ζωή μου ως μια προσωπική πρόκληση και στόχος. Για μένα, ο βασικός αντίπαλος σε αυτού του βεληνεκούς τους αγώνες είναι ο εαυτός σου. Αγωνίζεσαι με το μυαλό, απέναντι στις αρνητικές σκέψεις, τον φόβο και την απογοήτευση, όταν το σώμα αρχίζει να κουράζεται. Στη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, θυμάμαι ότι χαμογελούσα σε κάθε μέτρο, ήξερα ότι ήμουν νικήτρια ζωής και πλέον τίποτα άλλο δεν είχε σημασία, ούτε η κατάταξη ούτε τα χρονόμετρα.

Έκτοτε δεν αγωνίζομαι μόνο για μένα

Μέσα από τους αγώνες Ironman που συμμετέχω, θέλω να προσφέρω στις άλλες γυναίκες δύναμη και αυτοπεποίθηση και να μεταδώσω το μήνυμα ότι η πίστη στον εαυτό μας είναι το πιο σημαντικό όπλο για να μην τα παρατάμε ποτέ. Από τότε, οι αγώνες μου γίνονται πάντα για τη στήριξη, ενημέρωση και ουσιαστική βοήθεια γυναικών για τον γυναικολογικό καρκίνο, είτε για τη στήριξη γυναικών θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή που έχουν υποστεί άλλης μορφής βίας και κακοποίηση.

Μιας και το δυνατό μου «όπλο» είναι ο αθλητισμός, αποφάσισα ότι μπορώ να βοηθήσω μέσα από αυτόν και να κάνω κάτι που δεν είχε επιχειρήσει άλλη γυναίκα αθλήτρια στην Ευρώπη: να τρέξω σε πέντε αγώνες τριάθλου αποστάσεως Ironman σε λιγότερο από έναν χρόνο με σκοπό τη στήριξη ξενώνων κακοποιημένων γυναικών και των ανηλίκων παιδιών τους. Έχω ολοκληρώσει τους αγώνες στην Αντάλια της Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 2022, στο Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2022, στη Νότιο Αφρική τον Μάρτιο του 2023, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φινλανδία τον Αύγουστο του 2023, στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2023.

Με τη βοήθεια των χορηγών μου Candia Storm και Κωτσόβολος, που πάντα θα τους ευχαριστώ θερμά, καλύφθηκαν οι ανάγκες για τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποίηση γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου σε προϊόντα ύπνου, στρώματα κλπ και ηλεκτρικά είδη. Τη φετινή χρονιά, η δράση μου θα ολοκληρωθεί με τη στήριξη στις τρεις δομές, τον ξενώνα που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου μαζί με το νέο χώρο το Σπίτι των Αγγέλων και τον δημιουργικό χώρο απασχόλησης ανηλίκων της δομής του Δήμου Χανίων.

Οι επόμενοι στόχοι

Αυτό που σχεδιάζω για τον φετινό Νοέμβριο είναι μια τολμηρή, θα έλεγα, προσπάθεια, όπου θα ποδηλατίσω από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, κάνοντας συγκεκριμένους σταθμούς σε πόλεις στη διαδρομή, όπου θα γίνονται παράλληλες δράσεις για τη γυναικεία κακοποίησή και τον γυναικολογικό καρκίνο. Αυτό το διάστημα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της διαδρομής και θα ξεκινήσει η αναζήτηση χορηγών και υποστηρικτών ώστε να μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα αυτής της προσπάθειας, που είμαι σίγουρη ότι θ’ αφήσει παράλληλα ένα τεράστιο θετικό αποτύπωμα στις γυναίκες όλων των ηλικιών και όχι μόνο.

Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, ως ένας άνθρωπος, που, μέσα από την προσφορά και την αλληλεγγύη, έχω ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, πιστεύω ακράδαντα πως καθετί, μικρό ή μεγάλο, που αποφασίζουμε να κάνουμε για κάποιον άλλο, πάντοτε μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους και μάς επιστρέφει περίσσια αγάπη».

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συζήτησή μας και είμαι σίγουρη ότι θα σας έχω δίπλα μου σε όλη τη διαδρομή. Άλλωστε καμία δεν είναι μόνη!

[mc4wp_form id="278"]