Στοιχεία για μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων, μπορεί να προσφέρουν οι γορίλες που θεραπεύονται μόνοι τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ερευνητές στην Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά, τα οποία καταναλώνουν άγριοι γορίλες – και χρησιμοποιούνται, επίσης, από ντόπιους θεραπευτές – εντοπίζοντας τέσσερα είδη με φαρμακευτική δράση.

Μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά αυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά, ενώ το ένα γέννησε ελπίδες για την καταπολέμηση των υπερβακτηρίων. Οι μεγάλοι πίθηκοι, όπως γορίλες, χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκοι, είναι γνωστό ότι αυτοθεραπεύονται χρησιμοποιώντας φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος, μαγνήτισε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, όταν έβαλε πάνω στο σημείο τραυματισμού του μια πάστα φυτών για να θεραπευτεί.

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά, που έτρωγαν οι γορίλες της δυτικής πεδιάδας στο εθνικό πάρκο Moukalaba-Doudou της Γκαμπόν. Ξεχώρισαν τέσσερα δέντρα, που ήταν πιθανό να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές: το δέντρο Καπόκ (Ceiba pentandra), τη γιγάντια κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό τικ (Milicia excelsa) και τη συκιά (Ficus).

Ο φλοιός των δέντρων – που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για θεραπεία από στομαχικά προβλήματα μέχρι στειρότητα, περιείχε χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση: από φαινόλες μέχρι φλαβονοειδή. Και τα τέσσερα φυτά έδειξαν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του κολοβακτηρίου E. Coli. Ειδικότερα, το δέντρο καπόκ είχε «αξιοσημείωτη δραστηριότητα» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών, είπαν οι επιστήμονες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά, που τούς ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η Δρ Joanna Setchell, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham, UK, που εργάστηκε στη μελέτη με τον Γκαμπονέζους. επιστήμονες. Σημειώνεται πως η Γκαμπόν έχει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη.

Η λαθροθηρία και οι ασθένειες, ωστόσο, έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γοριλών της δυτικής πεδιάδας στη φύση. Κατατάσσονται ως άκρως απειλούμενα στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Πηγή: Pride / Guardian

[mc4wp_form id="278"]