Στις 15 Νοεμβρίου, ο οίκος Christie’s θα πραγματοποιήσει μια εξαιρετική δημοπρασία με 50 πρωτότυπες σελίδες κόμικ του Maurice De Bevere (1923-2001), περισσότερο γνωστό ως Morris. Ο Λούκυ Λουκ – ο χαρακτήρας στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και όλο το δημιουργικό του έργο – θα κάνει το ντεμπούτο του σε μια αίθουσα δημοπρασιών.

Μια παγκόσμια πρεμιέρα για τον «μοναχικό καουμπόη», με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που του αφιέρωσε το 2016 η Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’image d’Angoulême, ο Λούκυ Λουκ σπάνια έφευγε από τις σελίδες των άλμπουμ του. Σε μια εποχή που το Centre Pompidou γιορτάζει το La BD à tous les étages (Κόμικς σε όλους τους ορόφους), αυτή η δημοπρασία είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα του Morris, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2023 με την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί Huberty and Breyne στις Βρυξέλλες.

Η πώληση 50 αυθεντικών σελίδων κόμικ από τον Morris, πριν από μια δημόσια προβολή στους οίκους Christie’s στις Βρυξέλλες, τη Γενεύη και το Παρίσι, θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις και τους συλλέκτες να ανακαλύψουν ξανά την καριέρα ενός πρωτοπόρου των κόμικς.

Η εκδήλωση έχει τη μορφή μιας αναδρομής στο έργο ενός από τους γίγαντες της ένατης τέχνης, όρος που επινοήθηκε από τον ίδιο τον Morris. Οι εκτιμήσεις για καθεμία από τις σελίδες κόμικ κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ για ένα σύνολο από 2,4 έως 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από όλες τις σελίδες που σχεδίασε ο Morris μεταξύ 1947 και 2001, πολύ λίγες έχουν παρουσιαστεί ποτέ. Η δημόσια προβολή και η δημοπρασία στο Παρίσι προσφέρουν μια εξαιρετική εικόνα για την αισθητική του Morris. Μέχρι σήμερα, κανένα έργο του καλλιτέχνη δεν έχει προσφερθεί σε δημοπρασία. Η πώληση στις 15 Νοεμβρίου θα είναι έτσι μια παγκόσμια πρεμιέρα για έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του είδους.

Η επιτυχία του Morris είναι υποδειγματική, τόσο ως προς το ταλέντο του όσο και ως προς την επιμονή του. Ήταν συστηματικός και πολύ αυστηρός και ανέπτυξε το δικό του αμίμητο στυλ. Όταν βλέπεις μια από τις πρωτότυπες σελίδες κόμικς του, θαυμάζεις την εξαιρετική ευελιξία του σχεδίου, την οικονομική χρήση της γραμμής για μέγιστο αποτέλεσμα, την ακριβή κατανομή των κινήσεων, την αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία με το ασπρόμαυρο και τις μοναδικά εκφραστικές σιλουέτες.

Όπως και άλλοι συγγραφείς της γενιάς του, ο Morris ξεκίνησε με όνειρα για κόμικς και πήγε να ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου γνώρισε τον René Goscinny, ο οποίος συνέχισε να γράφει το σενάριο για σχεδόν τα μισά άλμπουμ του. Όλη του τη ζωή, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην ανάπτυξη της σταρ κωμικής σειράς του, και έγινε ένας από τους σπάνιους συγγραφείς που αφιέρωσε όλη του την ενέργειά του σε έναν μόνο χαρακτήρα: τον Λούκυ Λουκ.

Οι περιπέτειες του Λούκυ Λουκ δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1946 με τον τίτλο Arizona 1880. Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ δημοσιεύτηκε το 1947, ακολουθούμενο από άλλα 71 σε όλη τη διάρκεια της ζωής του Morris. Οι 50 σελίδες κόμικ προς πώληση προέρχονται από σχεδόν εξίσου διαφορετικά άλμπουμ. Αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη ενός χαρακτήρα που έχει γίνει θρύλος για γενιές αναγνωστών.

Πηγή: Christie’s Press Center / Κεντρική φωτογραφία: Λεπτομέρεια της σελίδας 44 για το άλμπουμ Sarah Bernhardt (Υπολογίζεται στα 20,000-30,000€ )

[mc4wp_form id="278"]