Ένας θησαυρός 14 αρχαίων αντικειμένων, συνολικής αξίας άνω των 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων, επεστράφη στην Τουρκία από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin L. Bragg, Jr. , στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Τα εν λόγω αντικείμενα συνδέονταν με πολλές εν εξελίξει έρευνες, μεταξύ των οποίων, ένα δίκτυο διακίνησης που λεηλάτησε συστημικά την αρχαία πόλη Bubon στην Τουρκία και διακινούσε τα έργα στη Νέα Υόρκη. Κατασχέθηκαν επίσης κομμάτια που συνδέονται με μια έρευνα για τον καταδικασθέντα διακινητή Richard Beale. Ο αρχαιολογικός χώρος Bubon στεγάζει ένα ιερό αφιερωμένο στους λατρεμένους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η πόλη υποβλήθηκε σε σημαντικές λεηλασίες.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αντικείμενα που επιστράφηκαν ήταν ένα άγαλμα του 3ου αιώνα μ.Χ. με το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα, το οποίο πάρθηκε το 1966 και μεταφέρθηκε λαθραία από Τούρκους διακινητές για λογαριασμό του Robert Hecht. Αργότερα πουλήθηκε από τον έμπορο Matthias Komor με έδρα τη Νέα Υόρκη σε έναν ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος δώρισε το κομμάτι στο Μουσείο Τέχνης της Σάντα Μπάρμπαρα.

Ένα άγαλμα με το κεφάλι ενός νεαρού, που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., μεταφέρθηκε το 1969 από Τούρκους διακινητές στην Ελβετία. Εκεί, αναστηλώθηκε, πριν πουληθεί στο Μουσείο Getty από τον έμπορο με έδρα την Ελβετία Νικόλαο Κουτουλάκη το 1971.

Επιστράφηκε επίσης ένα νόμισμα Quintus Labienus, με διακοσμημένο ένα προφίλ του Ρωμαίου στρατηγού Quintus Labienus που ήταν σύμμαχος με τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Labienus πολέμησε μαζί με τον Πομπήιο, τον Κάσσιο και τον Βρούτο και έκοψε τα νομίσματα για να αποζημιώσει τα στρατεύματά του—πολλά από τα οποία λιώθηκαν μετά την εκτέλεσή του το 39 π.Χ. Το νόμισμα, που χρονολογείται στο 40 π.Χ., μεταφέρθηκε λαθραία από την Τουρκία στη Γερμανία, όπου μεταφέρθηκε στην Ολλανδία και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια ο Beale ξέπλυνε το τεχνούργημα μέσω του οίκου δημοπρασιών του, Roma Numismatics.

Τα δεκατέσσερα συνολικά έργα επιστράφηκαν σε τελετή στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας Gokhan Yazgı, ο Γενικός Πρόξενος από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης της Δημοκρατίας της Τουρκίας Muhittin Ahmet Yazal και ο Αναπληρωτής Ειδικός Πράκτορας Υπεύθυνος Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας στη Νέα Υόρκη Kevin O’Malley.

«Η Τουρκία θεωρεί την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και την πρόληψη της παράνομης διακίνησης κορυφαία προτεραιότητα. Οι αρχές μας συμμετέχουν τακτικά σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης ικανοτήτων, και έχουμε εκφράσει τη φωνή μας στη διεθνή σκηνή σχετικά με την ισχυρή μας στάση ενάντια σε αυτό το σοβαρό έγκλημα. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να κερδηθεί μόνος – απαιτεί επίσης ισχυρή συνεργασία», είπε ο Yazgı σε μια δήλωση. Συνέχισε, «Η πολιτιστική περιουσία που αφαιρέθηκε παράνομα από την Τουρκία επιστρέφει επιτέλους στο νόμιμο σπίτι της. Αυτό μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, καθώς συνεχίζουμε μαζί στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]