Εδώ και καιρό, στη συζήτηση σχετικά με την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα, πάντα γίνεται αναφορά στον έλεγχο της ΑΜΗ (της εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης) ως ενός βασικού δείκτη που πρέπει να εξετάζεται σε κάθε γυναίκα, που μπαίνει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μάλιστα, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την ένταξη της εξέτασης της ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ για έλεγχο γονιμότητας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Τι είναι, όμως, η Αντιμυλλέριος Ορμόνη;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος των γυναικών. Η ΑΜΗ παράγεται από τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες στις γυναίκες κι από τους όρχεις στους άνδρες. Η μέτρηση των επιπέδων της ΑΜΗ στις γυναίκες χρησιμοποιείται, όπως ήδη αναφέρθηκε, κυρίως ως δείκτης για την εκτίμηση της ωοθηκικής εφεδρείας, δηλαδή της ποσότητας και ποιότητας των ωαρίων που παραμένουν στις ωοθήκες.

Στην αναπαραγωγική ηλικία, η εξέταση χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει ωάρια για φυσική ή υποβοηθούμενη σύλληψη. Τα επίπεδα της ΑΜΗ ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Σε γενικές γραμμές, υψηλότερα επίπεδα υποδεικνύουν καλή ωοθηκική εφεδρεία, ενώ χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένη εφεδρεία ή ακόμα και προεμμηνοπαυσιακή φάση.

Αυτό επισημαίνει ο Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής: «Τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός, που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η προληπτική εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών θα αναδείξει τους κινδύνους, που σχετίζονται με τη γονιμότητα και θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους, αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό».

Από τη μεριά του, ο Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Πάντος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στην Ανθρώπινη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, τονίζει: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γυναίκες και τα ζευγάρια έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία και πληροφορίες που χρειάζονται για όσους θέλουν να προγραμματίσουν την οικογένειά τους».

Δωρεάν ο προληπτικός έλεγχος ΑΜΗ

Πρόσφατα (12/9), σε Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την εξειδίκευση μέτρων για την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος και τη στήριξη της οικογένειας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε σχετικά: «Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Ταυτόχρονα, η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια, προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση (η ΑΜΗ κοστίζει περίπου 35 ευρώ χωρίς κάλυψη του ταμείου) και διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%. Η δωρεάν παροχή της εξέτασης AMH αφορά γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης».

[mc4wp_form id="278"]