Το στήθος σε εμάς τις γυναίκες σχετίζεται άμεσα με τις ορμόνες, οπότε η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του.

Το στήθος είναι ένα στοιχείο στο σώμα της γυναίκας που υφίσταται πολλές μεταβολές. Εφηβεία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, έμμηνος ρύση, εμμηνόπαυση… όλες οι καταστάσεις, που συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, επηρεάζουν και το στήθος μας. «Συνδυαστικά με την ηλικία το στήθος χάνει λίπος, ιστό και γαλακτοφόρους αδένες», εξηγεί η ενδοκρινολόγος με εξειδίκευση στην αναπαραγωγική υγεία, Lila Schmidt, MD.

4 αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουμε στο στήθος μετά τα 50

Πολλές από τις αλλαγές στο στήθος μεγαλώνοντας οφείλονται στη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων, που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση. Χωρίς αυτά, ο αδενικός ιστός συρρικνώνεται, επηρεάζοντας το μέγεθος και την πυκνότητα του μαστού. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού που υποστηρίζει τους μαστούς, το στήθος χαλαρώνει και «πέφτει».

1. Παρότι στις περισσότερες γυναίκες η μείωση του αδενικού ιστού σημαίνει μικρότερο νούμερο σουτιέν, κάποιες άλλες μπορεί να δουν το στήθος τους να μεγαλώνει! Κατά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος και καθώς έχουν μειωθεί τα οιστρογόνα, τα κιλά αυτά συσσωρεύονται στην περιοχή της κοιλιάς και του κορμού. Έτσι, αυξάνεται ο λιπώδης ιστός στο στήθος και το μέγεθός του.

2. Κάποιες αλλαγές μπορεί να παρουσιαστούν στις θηλές, οι οποίες συχνά γίνονται πιο ευαίσθητες και μπορεί να πονάνε. Η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή, η άλως, μικραίνει και μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί. Η ίδια η θηλή μπορεί να στραφεί προς τα μέσα. Όλα αυτά συνδέονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις αυτής της περιόδου και όταν οι ορμόνες σταθεροποιηθούν στα νέα τους επίπεδα, θα υποχωρήσουν τυχόν ενοχλήσεις.

3. Κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να εντοπίσετε «γρομπαλάκια» στο μαστό σας. Εάν ψηλαφήσετε οτιδήποτε στο στήθος σας, κλείστε ραντεβού με τον μαστολόγο σας για εξέταση. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για καλοήθεις κύστεις ή άλλες δομές, αυτό όμως μπορεί να το διαγνώσει μόνο ο μαστολόγος σας.

4. Ένα καλό νέο είναι ότι καθώς μειώνεται ο αδενικός ιστός και αυξάνεται ο λιπώδης, θα είναι πιο εύκολη η «ανάγνωση» της μαστογραφίας σας και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν στοιχείων για διερεύνηση. Αυτό εξασφαλίζει άμεση διάγνωση και θεραπεία και πολύ πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Για να κλείσουμε, παρότι κάποιες αλλαγές είναι φυσιολογικές κατά την εμμηνόπαυση, εάν παρατηρήσετε στο στήθος σας οτιδήποτε που σας ανησυχεί, κλείστε ένα ραντεβού με τον μαστολόγο ή τον γυναικολόγο σας! Η πρόληψη παραμένει εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεγαλώνοντας.

[mc4wp_form id="278"]