Ένας ντροπαλός πιγκουίνος με κίτρινα μάτια βρέθηκε στην κορυφή ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς της Νέας Ζηλανδίας για να κερδίσει το βραβείο «Πουλί της Χρονιάς».
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ψήφισαν στον διαγωνισμό – ο οποίος στο παρελθόν έχει προκαλέσει σκάνδαλο – συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για ξένη παρέμβαση και των ισχυρισμών για εξαπάτηση. Πέρυσι, το pūteketeke κέρδισε τον διαγωνισμό αφού ο κωμικός John Oliver έκανε το έργο του, ξεκινώντας μια καμπάνια που ντυνόταν σαν το πουλί, με έναν εντυπωσιακό κέφαλο με καμένο πορτοκαλί.
Θεωρείται ότι είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πιγκουίνων στον κόσμο και το hoiho μπορεί να βρεθεί μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τη Forest & Bird, την οργάνωση που διευθύνει τον διαγωνισμό, το hoiho εξασφάλισε μια νίκη με 6.328 ψήφους – μπροστά από τον μαύρο κοκκινολαίμη του Karure Chatham Island με περισσότερες από 5.000 ψήφους.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το hoiho κέρδισε τον διαγωνισμό, καθώς ήρθε επίσης πρώτο το 2019 – την ίδια χρονιά που προέκυψαν ισχυρισμοί ότι το hoiho είχε κερδίσει μόνο μετά από ρωσική παρέμβαση.
Εκατοντάδες ψήφοι για το πουλί βρέθηκε ότι προήλθαν από τη Ρωσία, αν και η Forest & Bird είπε ότι πιθανότατα δεν ήταν ψευδείς ψήφοι, αλλά από Ρώσους ορνιθολόγους. Το 2018, υπήρξαν επίσης ισχυρισμοί ότι οι Αυστραλοί προσπάθησαν να στήσουν τον διαγωνισμό υπέρ του shag – ένος είδους κορμοράνου.
Το hoiho, του οποίου το όνομα Μαορί σημαίνει «κράχτης χαρακτηριστικού ήχου», είναι διαβόητα ντροπαλό παρά το δυνατό, τσιμπημένο κάλεσμα του, λέει η οργάνωση, η οποία είπε ότι η νίκη θα αυξήσει τις προσπάθειες διατήρησης του είδους. Είναι είδος υπό εξαφάνιση ή τρία μόλις βήματα μακριά από την εξαφάνιση και ο αριθμός του μειώνεται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων.
«Αυτοί οι προβολείς δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Forest & Bird, Nicola Toki. «Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται από την ηπειρωτική χώρα Aotearoa (Νέα Ζηλανδία) μπροστά στα μάτια μας». Οι προσπάθειες διατήρησης γίνονται στη στεριά, αλλά ο κ. Toki λέει ότι χρειάζονται και στη θάλασσα. «Πνίγονται σε στημένα δίχτυα και δεν μπορούν να βρουν αρκετό φαγητό», είπε. «Οι hoiho μας χρειάζονται επειγόντως προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές για να τους δωθεί μια ευκαιρία να επιβιώσουν».
Πηγή: BBC