Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων συχνά αγαπούν τόσο πολύ τη συντροφιά των ζώων τους που επιλέγουν να στριμώχνονται στο κρεβάτι μαζί τους το βράδυ. Ενώ οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου συμβούλευαν προηγουμένως να μην κοιμόμαστε μαζί με κατοικίδια, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Η έρευνα και η υποκειμενική ανθρώπινη εμπειρία υποδηλώνουν ότι ο ύπνος με ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη. Ας δούμε τα σημαντικά.

Άνεση και ασφάλεια

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν ένα κατοικίδιο, ιδιαίτερα έναν σκύλο, για ασφάλεια και προστασία. Οι σκύλοι υπηρεσίας μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) όταν βιώνουν έναν εφιάλτη. Οι σκύλοι υπηρεσίας PTSD εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν σωματικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο βλέπει έναν εφιάλτη, ώστε να μπορούν να διαταράξουν τον εφιάλτη ξυπνώντας το. Σε μια μελέτη βετεράνων με PTSD σκύλους υπηρεσίας, το 57% δήλωσε ότι ο σκύλος τους βοήθησε στην ανακούφιση των προβλημάτων τους με εφιάλτες.

Καλύτερη συναισθηματική υγεία

Η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει το άγχος και τη μοναξιά, να απαλύνει τα συμπτώματα των παθήσεων ψυχικής υγείας, να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και να προσθέσει μια αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή. Η άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στους ενήλικες και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στα παιδιά , που σχετίζονται με χαλάρωση και μείωση του στρες. Το χαλαρωτικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με ένα κατοικίδιο φαίνεται να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο σωματικό άγγιγμα, επομένως η αγκαλιά με τον σκύλο σας μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό και να προωθήσει την ηρεμία. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο ύπνος με το κατοικίδιό τους ωφελεί τον ύπνο τους και μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατοικίδια ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν φάρμακα για τον ύπνο από τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια.

Δυνητικά αυξημένη ανοσία

Η παρουσία σκύλων ή γατών επηρεάζει σημαντικά τη σύνθεση των βακτηρίων που βρίσκονται σε ένα σπίτι, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την ανοσία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η έκθεση σε μια ποικιλία μικροοργανισμών ωφελεί την ανθρώπινη υγεία και ενισχύει την ανοσία. Η παρουσία ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετική για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και των βρεφών. Η έκθεση σε δύο ή περισσότερα σκυλιά ή γάτες τον πρώτο χρόνο της ζωής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών σε σκύλους και γάτες, καθώς και σε ακάρεα σκόνης, μπλε γρασίδι και αμβροσία.

Ολόσωμη ευεξία

Τα κατοικίδια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη σωματική υγεία του ανθρώπου με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Η ιδιοκτησία ενός σκύλου συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, πιθανότατα λόγω αυτών των θετικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η πρώιμη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα διαπίστωσε ότι το χάιδεμα των σκύλων μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Εάν το άγγιγμα του κατοικίδιου ζώου σας είναι ένας άμεσος τρόπος για να κερδίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία και την ψυχή σας, η αγκαλιά μαζί του το βράδυ μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: Sleep Foundation

[mc4wp_form id="278"]