Η καναδική αστυνομία αναφέρει ότι ένα διάσημο πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ που αναφέρθηκε ότι είχε κλαπεί από ξενοδοχείο της Οτάβα εντοπίστηκε στην Ιταλία. Οι ερευνητές θα ταξιδέψουν στη Ρώμη αργότερα αυτόν τον μήνα για να ανακτήσουν το πορτρέτο του Βρετανού ηγέτη του 1941 που τράβηξε ο φωτογράφος της Οτάβα Yousuf Karsh, ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο τύπου.

«Μόλις τεθεί υπό κράτηση στην αστυνομία της Οτάβα, το πορτρέτο θα είναι έτοιμο για το τελευταίο βήμα του ταξιδιού του προς το σπίτι στο Fairmont Château Laurier, όπου θα εκτεθεί και πάλι ως ένα αξιοσημείωτο ιστορικό πορτρέτο», δήλωσε η αστυνομία. Η αστυνομία είπε ότι το «The Roaring Lion» κλάπηκε από το Fairmont Chateau Laurier στην Οτάβα, κάποια στιγμή μεταξύ των Χριστουγέννων του 2021 και της 6ης Ιανουαρίου 2022, και αντικαταστάθηκε με πλαστό. Η ανταλλαγή αποκαλύφθηκε μόλις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο παρατήρησε ότι το πλαίσιο δεν είχε κρεμαστεί σωστά και φαινόταν διαφορετικό από τα άλλα.

«Διαπιστώθηκε ότι το πορτρέτο πουλήθηκε μέσω ενός οίκου δημοπρασιών στο Λονδίνο σε έναν αγοραστή στην Ιταλία, που ούτε ο ίδιος γνώριζε ότι το κομμάτι είχε κλαπεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Με τη βοήθεια δημόσιων πληροφοριών, ιατροδικαστικής ανάλυσης και διεθνούς συνεργασίας, οι ερευνητές εντόπισαν το άτομο που ευθύνεται για την κλοπή».

Ο Nicola Cassinelli, δικηγόρος στη Γένοβα της Ιταλίας, αγόρασε το έργο τον Μάιο του 2022 σε μια διαδικτυακή δημοπρασία του Sotheby’s για 5.292 βρετανικές λίρες. Λέει ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον οίκο δημοπρασιών τον Οκτώβριο που τον συμβούλεψε να μην πουλήσει ή να μεταφέρει με άλλο τρόπο το πορτρέτο λόγω έρευνας για την κλοπή στην Οτάβα. Ο Cassinelli είπε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι η απάντηση στη ληστεία υψηλού προφίλ μπορεί να κρέμεται στον τοίχο του σαλονιού του. Σχεδιάζει να παραστεί σε μια τελετή στην καναδική πρεσβεία στη Ρώμη την επόμενη Πέμπτη για να σηματοδοτήσει την επιστροφή του πορτρέτου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο το απόγευμα της Τετάρτης, η Geneviève Dumas, γενική διευθύντρια του Fairmont Château Laurier, είπε ότι η κλοπή συνέβη στο απόγειο της πανδημίας COVID-19. «Όλα είχαν κλείσει και μειώσαμε τη διαφορά σε 12 ημέρες», είπε η Dumas. «Όπως συνέβη, δεν υπήρχε κανείς στο ξενοδοχείο και το ανακαλύψαμε μόλις οκτώ μήνες αργότερα».

Ο ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Οτάβα Akiva Gellar είπε ότι το πορτρέτο ανακτήθηκε μετά από «μια πολύ εκτεταμένη έρευνα» που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, αλλά πρόσφερε λίγες λεπτομέρειες. Μεγάλο μέρος της έρευνας είναι «ακόμα πολύ ευαίσθητο γιατί το θέμα βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων», είπε. «Πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με το πώς το βρήκαμε και περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής στη Ρώμη», δήλωσε ο Gellar. «Και αργότερα στο δρόμο, μόλις έχουμε το πορτρέτο πίσω στον Καναδά, θα μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο για αυτό».

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 43χρονο άνδρα από το Powassan του Οντάριο, τον Απρίλιο και του απήγγειλε κατηγορίες για κλοπή και διακίνηση του πορτρέτου. Ο άνδρας, το όνομα του οποίου προστατεύεται από απαγόρευση δημοσίευσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν πλαστογραφία, κλοπή άνω των 5.000 δολαρίων και διακίνηση περιουσίας που αποκτήθηκε με έγκλημα που υπερβαίνει τα 5.000 δολάρια.

Η διάσημη εικόνα τραβήχτηκε από τον Karsh κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσόρτσιλ τον καιρό του πολέμου στο Καναδικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1941. Βοήθησε στην έναρξη της καριέρας του Karsh, ο οποίος φωτογράφισε μερικές από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ου αιώνα, όπως τους Νέλσον Μαντέλα, Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: abc News

[mc4wp_form id="278"]