Γνωστά από την αρχαιότητα, τα σύκα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία μας. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους.

Φρέσκα, αποξηραμένα, σε μορφή μαρμελάδας ή τσάτνεϊ, ακόμα και στο φαγητό, τα σύκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο θρεπτικά φρούτα, ιδίως στη μεσογειακή διατροφή. Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD, αποτυπώνει τη θρεπτική τους αξία και εξηγεί ποιοι δεν θα πρέπει να τρώνε σύκα, τουλάχιστον σε μεγάλη ποσότητα.

Πόσες θερμίδες έχουν τα σύκα

Τα σύκα, αν και μικρά σε μέγεθος, έχουν αρκετές θερμίδες. Ένα μέσο φρέσκο σύκο (περίπου 50 γραμμάρια) περιέχει περίπου 37 θερμίδες. Όσο για τα αποξηραμένα σύκα, λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς τους σε νερό, έχουν υψηλότερη θερμιδική αξία. Μια μερίδα αποξηραμένων σύκων (περίπου 40 γραμμάρια) περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από τους φυσικούς υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα οποία παρέχουν άμεσα ενέργεια, γι’ αυτό αποτελούν και ένα καλό σνακ πριν την άσκηση!

Διατροφικό προφίλ και ιδιότητες των σύκων (plus: γιατί είναι εξαιρετικά για τις γυναίκες μετά τα 50!)

Εκτός από νόστιμο, το σύκο είναι ένα θρεπτικό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα παρακάτω είναι αυτά που ξεχωρίζουμε:

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα σύκα περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, τα σύκα περιέχουν βιταμίνες A και C, οι οποίες επίσης δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρώντας την υγεία του δέρματος.

Καλή πηγή ασβεστίου: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και τα σύκα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή αυτού του σημαντικού μετάλλου. Τα σύκα είναι από τα φρούτα που προτείνονται για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και γενικότερα μετά τα πενήντα καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Ιδιαίτερα για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι vegan, τα σύκα προσφέρουν μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου.

Πότε να μην τρώμε σύκα

Παρόλο που τα σύκα είναι υγιεινά και προσφέρουν πολλά οφέλη, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν.

Άτομα με διαβήτη

Τα σύκα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα, λόγω της συγκεντρωμένης περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο της γλυκόζης στο αίμα. Για αυτό το λόγο, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν τα σύκα με μέτρο και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Άτομα με πρόβλημα στο έντερο ή με ιστορικό πέτρας στα νεφρά

Τα σύκα είναι πλούσια σε οξαλικά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό πετρών στα νεφρά, ιδίως σε άτομα που είναι προδιατεθειμένα σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε άτομα με ευαίσθητο έντερο ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους

Παρόλο που τα σύκα είναι υγιεινά, η υψηλή θερμιδική τους αξία σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να συμβάλουν σε αύξηση του σωματικού βάρους εάν δεν καταναλώνονται με μέτρο.

[mc4wp_form id="278"]