Κάθε κίνηση που κάνει παρακολουθείται στενά, κάθε νέα της φωτογραφία μοιράζεται ευρέως και συζητείται ένθερμα. Η αβίαστα δροσερή λάμψη της είναι αντικείμενο ζήλιας και έμπνευσης για μαθήματα fanart και μακιγιάζ. Η Moo Deng, από την Ταϊλάνδη, δεν είναι η τυπική διασημότητα, αλλά σίγουρα της φέρονται σα να είναι.

Το αφόρητα αξιολάτρευτο μωρό πυγμαίος ιπποπόταμος δύο μηνών στον ανοιχτό ζωολογικό κήπο Khao Kheow στην επαρχία Chonburi, έχει μπει στις καρδιές και τα μυαλά εκατομμυρίων στο Διαδίκτυο με τις φαινομενικά έντονες γελοιότητες και την απολιθωμένη εμφάνισή της. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χορταίνουν το πρόσωπό της που ουρλιάζει – όταν την ψεκάζουν με νερό, όταν τη μεταφέρουν οι φύλακες του ζωολογικού κήπου ή απλά όταν είναι ξαπλωμένη στο έδαφος.

Γεννημένη στις 10 Ιουλίου – φυσικά είναι ευαίσθητη, είναι Καρκίνος! – η Moo Deng αποκαλύφθηκε στο κοινό στις 25 Ιουλίου. Το όνομά της, το οποίο μεταφράζεται χονδρικά σε «bouncy pig» ή «χοιρινό μπιφτέκι», από διάφορες ερμηνείες, επιλέχθηκε από μια λαϊκή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από τον ζωολογικό κήπο. Από τότε, γνωρίζοντας καλά την αστρική της δύναμη, οι φύλακες του ζωολογικού κήπου μοιράζονται επιμελώς φωτογραφίες, βίντεο και μιμίδια του μωρού ιπποπόταμου.

Καθώς η δημοτικότητα της Moo Deng έχει ανέβει, οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων του ζωολογικού κήπου (έχει πάνω από 50.000 ακόλουθους στο X και πάνω από 400.000 στο Facebook, ενώ οι λογαριασμοί που είναι αφιερωμένοι ειδικά στη συλλογή ιπποπόταμων και capybaras έχουν πλέον πάνω από 200.000 στο Instagram και πάνω από 2 εκατομμύρια στο TikTok) έχουν γίνει λογαριασμοί ειδικά γι’ αυτή, προσφέροντας ενημερώσεις για κάθε της κίνηση στους εμμονικούς θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο.

Η μικρή ιπποπόταμος η οποία σχεδόν πάντα τρώει, κοιμάται ή είναι δραματική – έχει χαιρετιστεί ως «lifestyle icon». Το απίθανο It Girl έχει γίνει αντικείμενο ατελείωτων fanart και προσεχών εμπορικών προϊόντων από τον ζωολογικό κήπο. Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στο Τόκιο την έχει αγκαλιάσει, το ίδιο και η εταιρεία μακιγιάζ Sephora Thailand, η οποία μοιράστηκε συστάσεις για ρουζ που μιμούνται τα χερουβικά μάγουλα του μωρού ιπποπόταμου. Ένα καφέ της Μπανγκόκ έφτιαξε κέικ σε σχήμα Moo Deng, που μόλις απέκτησε τη δική της σελίδα στη Wikipedia.

Φυσικά, η Moo Deng δεν είναι ο μόνος ιπποπόταμος στον ανοιχτό ζωολογικό κήπο Khao Kheow. Το Σαββατοκύριακο, το κέντρο διατήρησης μόλις γιόρτασε τα 59α γενέθλια της Mae Mali, του γηραιότερου θηλυκού ιπποπόταμου της χώρας. Ενώ η Mae Mali λέγεται ότι ζυγίζει δύο τόνους, οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι όπως η Moo Deng είναι συνήθως 10 φορές ελαφρύτεροι από τους κοινούς ιπποπόταμους.

Ιθαγενείς στη δυτική Αφρική, οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι είδος υπό εξαφάνιση, με μόνο περίπου 2.000 από αυτούς να παραμένουν στη φύση. Από τότε που η Moo Deng έγινε viral, οι επισκέπτες στον Ανοιχτό Ζωολογικό Κήπο Khao Kheow έχουν υπερδιπλασιαστεί, με πολλούς να συρρέουν για να δουν το μωρό ιπποπόταμο και οι οποίοι περιγράφονται ως fan club της.

Ωστόσο, η άνοδος της Moo Deng έφερε και ανησυχίες για την ασφάλειά της. Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένη στην άκρη του περιβλήματός της, τραντάχτηκε από ένα ξαφνικό ρεύμα νερού που ένας επισκέπτης έριξε πάνω της. Ακόμα, ορισμένοι επισκέπτες, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή της, φέρεται να πέταξαν μπανάνες και οστρακοειδή στη Moo Deng, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πυροδοτώντας εκκλήσεις από χρήστες των social media για καλύτερα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του μωρού ιπποπόταμου.

Την Πέμπτη, ο Narongwit Chodchoi, διευθυντής του Ανοιχτού Ζωολογικού Κήπου Khao Kheow, προέτρεψε τους επισκέπτες να αποφύγουν να πετάνε πράγματα στη Moo Deng, προσθέτοντας ότι ο ζωολογικός κήπος έχει εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης στην περιοχή και θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικής δράσης εναντίον μη συνεργάσιμων ανθρώπων. «Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι μόνο σκληρές αλλά και επικίνδυνες», είπε. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα ζώα και να διασφαλίσουμε ότι έχουν ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον».

Πηγή: TIME

[mc4wp_form id="278"]