Η Χιλιανή συγγραφέας Isabel Allende, μια από τις πιο πολυδιαβασμένες ισπανόφωνες συγγραφείς στον κόσμο, θα απαθανατιστεί σε ανακυκλωμένο πλαστικό σε κούκλα Barbie, δίπλα στον σκύλο της Perla και μια μινιατούρα ρεπλίκα του πρώτου της μυθιστορήματος.

Η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Mattel Inc κυκλοφορεί την κούκλα, ντυμένη με κόκκινο φόρεμα με μεγάλα σκουλαρίκια, στο πλαίσιο της σειράς “Inspiring Women”, στην οποία έχουν ήδη εμφανιστεί η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, η δημοσιογράφος Ida B. Wells και η τραγουδίστρια Celia Cruz. «Γιορτάζω την πρωτοβουλία της μάρκας Barbie να εμπνεύσει την επόμενη γενιά με τις ιστορίες αφανών ηρώων», είπε η συγγραφέας σε μια δήλωση. «Θέλω τα παιδιά να κάνουν μεγάλα όνειρα».

Τα έργα της Allende συχνά συνδυάζουν ιστορικά γεγονότα με μαγεία και φαντασία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το σπίτι των θαυμάτων», που εκδόθηκε το 1982, έγινε μπεστ σέλερ. Έκτοτε έχει εκδώσει δεκάδες ακόμη βιβλία, συμπεριλαμβανομένων απομνημονευμάτων και συλλογών διηγημάτων, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Η Allende μετακόμισε στη Βενεζουέλα το 1973 όταν ο Χιλιανός Πρόεδρος Salvador Allende, ο ξάδερφος του πατέρα της, ανατράπηκε σε πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Augusto Pinochet. Επιπλέον, είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δασκάλα λογοτεχνίας στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.

«Οι ιστορίες έχουν απίστευτη δύναμη», είπε η Allende. «Προκαλούν το μυαλό μας και αγγίζουν τις καρδιές μας, μας συνδέουν με άλλους ανθρώπους και μας διδάσκουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι της ζωής».

Η συγγραφέας θα εμφανιστεί επίσης στην πρώτη σειρά podcast της Barbie, που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Άλλες καλεσμένες είναι η Katya Echazarreta, η πρώτη γυναίκα μεξικανικής καταγωγής στο διάστημα, η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Kristi Yamaguchi και η χορεύτρια Debbie Allen.

Η Barbie τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τη συλλογή της για να καλύψει διάφορους τόνους δέρματος και σωματότυπους. Η ταινία Barbie του 2023 έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις που κυκλοφόρησε ποτέ η Warner Bros και πρόσθεσε ένα νέο συναισθηματικό βάθος σε ένα brand που έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

Τα βιβλία της Isabelle Allende κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία: Mattel Creations

[mc4wp_form id="278"]