Η ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία ARCADIA SHIPMANAGEMENT, έχει κάνει ένα προληπτικό βήμα για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Έχει ανανεώσει τις εσωτερικές τους λειτουργίες για την αλλαγή της διαδρομής των πλοίων τους, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη του απειλούμενου πληθυσμού των σπερματοφαλαινών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η IFAW, σε συνεργασία με την OceanCare, το Pelagos Cetacean Research Institute και το WWF Ελλάς, επικοινώνησε με την ARCADIA SHIPMANAGEMENT για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη δυστυχία των σπερματοφαλαινών στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ελλάδας. Οι απεργίες πλοίων αποτελούν σημαντική απειλή για αυτόν τον μικρό, απειλούμενο πληθυσμό φαλαινών, ωθώντας τες στο χείλος της εξαφάνισης. «Είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι σε βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές ναυτιλίας. Η απόφασή μας να δρομολογήσουμε τα πλοία μας για να αποφύγουμε την περιοχή του Hellenic Trench, αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή μας στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και στην προστασία του απειλούμενου πληθυσμού σπερματοφάλαινας», δήλωσε ο καπετάνιος Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ARCADIA SHIPMANAGEMENT. «Πιστεύουμε ότι έστω και μία φάλαινα που χάνεται από κρούση πλοίου είναι σημαντική. Κάνοντας αυτό το προληπτικό βήμα, ελπίζουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και να συμβάλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διατήρηση της θάλασσας».
«Αποφεύγοντας τον βιότοπο των σπερματοφαλαινών, η ARCADIA SHIPMANAGEMENT κάνει σημαντική διαφορά για αυτές τις υπό εξαφάνιση φάλαινες. Οι φάλαινες συχνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και αυτός ο υποπληθυσμός είναι σε κίνδυνο. Οι απεργίες πλοίων είναι και πρόβλημα διατήρησης και πρόνοιας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση της ARCADIA SHIPMANAGEMENT είναι τόσο σημαντική και καλούμε όλες τις εταιρείες που πλοηγούνται στο Hellenic Trench να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αποφύγουν την περιοχή», δήλωσε η Sharon Livermore, Διευθύντρια Θαλάσσιας Προστασίας στο IFAW, εκπροσωπώντας τη συμμαχία ΜΚΟ.
Λιγότερες από 200 απειλούμενες φάλαινες από τον υποπληθυσμό της ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται κυρίως στην Ελληνική Τάφρο. Επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το 50% των προσαρμονισμένων φαλαινών σε αυτήν την περιοχή έχουν πεθάνει ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι για κάθε φάλαινα που τραυματίζεται θανάσιμα από κρούση πλοίου, έως και 20 άλλες μπορεί να έχουν παρόμοια μοίρα χωρίς να εντοπιστούν.
Η ARCADIA SHIPMANAGEMENT ενώνεται με πολλές άλλες διεθνείς εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για εθελοντική δράση. Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες χώρες στον κόσμο και οι ενέργειες της ARCADIA καταδεικνύουν την απτή υποστήριξη ενός μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας για την προστασία αυτών των τοπικών σπερματοφαλαινών.
Η ARCADIA ενδιαφέρεται σοβαρά και αφοσιώνεται σε κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα που σχετίζεται με τις δραστηριότητές της κι έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για το αποτύπωμα που «αφήνουν» τα πλοία του στόλου της στη μητέρα φύση. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, η ARCADIA είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διεθνή ναυτιλία, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Η αλλαγή των διαδρομών των πλοίων για την προστασία των απειλούμενων ειδών είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους. Βοηθά στη μείωση των απεργιών πλοίων, η κύρια αιτία θανάτου για πολλά θαλάσσια είδη, αποφεύγοντας τα κρίσιμα ενδιαιτήματά τους. Αυτή η προσαρμογή διατηρεί επίσης ζωτικής σημασίας περιοχές σίτισης, αναπαραγωγής και μετανάστευσης. Επιπλέον, η αλλαγή δρομολόγησης των πλοίων ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές ζημιές από τον θόρυβο, τις πετρελαιοκηλίδες και τους ρύπους, οι οποίοι μπορούν να υποβαθμίσουν ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Η υποστήριξη αυτών των αλλαγών ενισχύει επίσης τις προσπάθειες διατήρησης και ευαισθητοποιεί το κοινό.
Συνολικά, η προσαρμογή των διαδρομών προωθεί βιώσιμες θαλάσσιες πρακτικές και βοηθά στην πρόληψη των κινδύνων εξαφάνισης για τα απειλούμενα είδη, διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Πηγή: World Animal News