Οι επισκέπτες της περιτειχισμένης ακρόπολης της Carcassonne στην κορυφή του λόφου στη νοτιοδυτική Γαλλία θα μπορούν να περπατήσουν την πλήρη πίστα μήκους 1,3 χιλιομέτρων των ανώτερων επάλξεων της για πρώτη φορά εδώ και αιώνες.
Η διαδρομή άνοιξε χάρη σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης διάρκειας 31 μηνών, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς, Centre des Monuments Nationaux. Ο πλήρης γύρος προσφέρει ένα πανόραμα 360 μοιρών της πόλης, η μορφή του οποίου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Θα υπάρχει μια καθαρή θέα του πολυπύργωνου κάστρου του, του καθεδρικού του να υψώνεται πάνω από ένα σωρό από ρωμαϊκές κεραμοσκεπές και στα πόδια του η κοιλάδα του ποταμού Aude, που οριοθετείται από τα Μαύρα Όρη στον βόρειο ορίζοντα.
Η αποκατάσταση αφορούσε την επισκευή και τη σταθεροποίηση 300 μέτρων του ανατολικού εσωτερικού παραπετάσματος καθώς και των παρατηρητηρίων. Από το συνολικό κόστος των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν ως επιχορήγηση που συνδέεται με το σχέδιο ανάκαμψης της γαλλικής κυβέρνησης για τον Covid.
Το έργο ακολουθεί τις ανακαινίσεις των λιγότερο ερειπωμένων γαλλο-ρωμαϊκών βόρειων οχυρώσεων το 2008 και του μεσαιωνικού δυτικού τείχους το 2015.
«Μπορεί να νομίζετε ότι τα 300 μέτρα δεν είναι πολλά, αλλά περιλαμβάνει εννέα πύργους, όλοι χτισμένοι από εύθρυπτο ψαμμίτη, μεγάλο μέρος των οποίων έπρεπε να αντικατασταθεί, μαζί με νέο δρύινο δάπεδο σε όλους τους πύργους», δήλωσε ο Franck Doucet, επιμελητής του κάστρου του Carcassonne, στην εφημερίδα The Art Newspaper.
«Συμβολικά είναι σημαντικό. Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης εδώ από τον Eugène Viollet-Le-Duc», συνεχίζει, αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα που ξεκίνησε μια χονδρική ανοικοδόμηση της πόλης το 1844. Καθοδηγήθηκε στην πόλη από τον φίλο του, συγγραφέα και ιστορικό Prosper Mérrimée κι έτσι ο Viollet-Le-Duc μετέτρεψε ένα ερειπωμένο και σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο ερείπιο σε ένα εξιδανικευμένο αρχέτυπο κατευθείαν βγαλμένο από τις σελίδες ενός βιβλίου του 13ου αιώνα. Αν και οι καθαρολόγοι ξεπέρασαν μερικές από τις ρομαντικές ακμές – μια κινητή γέφυρα όπου δεν υπήρχε ποτέ, το λάθος είδος κεραμιδιών στις στέγες – το όραμά του οδήγησε στη δημιουργία της τοποθεσίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1979.
Μαγνήτης τουριστών
Με ένα αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό αρχείο που χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια και πολιτιστικές συνδέσεις που κυμαίνονται από τους Καθαρούς του 13ου αιώνα και τη σταυροφορία των Αλβιγενών έως τα σύγχρονα μυθιστορήματα Languedoc της Kate Mosse, η Carcassonne έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Γαλλίας, με περίπου 700.000 επισκέπτες τον χρόνο.
«Έχετε τα τείχη, τους πύργους, το κάστρο, τον καθεδρικό ναό – είναι ένα μοναδικό σύνολο σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον», λέει ο Doucet. Προσθέτει ακόμα, ότι είναι συγκρίσιμο με τη μοναστική νησιωτική κοινότητα του Mont St Michel στη Νορμανδία που είναι ένας τόπος ολοκληρωμένης, ολιστικής μεσαιωνικής ταυτότητας.
Πηγή: The Art Newspaper