Δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για διάρρηξη μετά την κλοπή ενός εκ των πιο γνωστων έργων τέχνης του Banksy από μια γκαλερί στο κεντρικό Λονδίνο.

Η κλοπή του Girl With Balloon διερευνήθηκε από το Flying Squad της Μητροπολιτικής αστυνομίας και το έργο έχει πλέον ανακτηθεί. Ο Larry Fraser, 47, από το Beckton, στο ανατολικό Λονδίνο, και ο James Love, 53, από το North Stifford του Essex, κατηγορήθηκαν την Πέμπτη για διάρρηξη μη κατοικιών και προφυλακίστηκαν από την αστυνομία.

Μια έρευνα ξεκίνησε μετά τη διάρρηξη μιας γκαλερί στην οδό New Cavendish, περίπου στις 23:00 την Κυριακή. Μια εκτύπωση του Girl With Balloon ήταν το μόνο έργο τέχνης που κλάπηκε και θα επιστραφεί στη γκαλερί. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το ζευγάρι των διαρρηκτών φέρεται να μπήκε στο Grove Gallery ως καταπατητής και έκλεψε ένα Girl With Balloon print αξίας £270.000 (319.882,50 €). Οι άνδρες αφέθηκαν υπό εγγύηση στο δικαστήριο του Wimbledon την Πέμπτη πριν από την εμφάνιση τους στο δικαστήριο του Kingston στις 9 Οκτωβρίου.

Εικόνες ενός κοριτσιού που σηκώνει το χέρι του για ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς υπάρχουν σε όλο το Λονδίνο από τον Banksy από το 2002. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έναν τοίχο στο ανατολικό Λονδίνο και ψεκάστηκε επίσης κάτω από τη γέφυρα Waterloo. Έγιναν τότε προς πώληση εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης, καθώς και εκδόσεις με ψεκασμό με το χέρι. Πολλά έχουν μεγάλη αξία και φέρνουν μεγάλα ποσά σε δημοπρασία.

Το 2018, ένα αντίγραφο του έργου τέχνης σε κορνίζα κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες προτού αυτοκαταστραφεί στη σκηνή. Λίγες στιγμές μετά την πτώση του σφυριού, ακούστηκαν συναγερμοί και ο καμβάς έπεσε μέσα από έναν κρυφό καταστροφέα ενσωματωμένο στο κάτω μέρος του μεγάλου περίτεχνου πλαισίου. Ο νικητής πλειοδότης αποφάσισε να διατηρήσει την αγορά και η μερικώς τεμαχισμένη εικόνα έλαβε έναν νέο τίτλο, «Η αγάπη είναι στον κάδο». Πουλήθηκε τρία χρόνια αργότερα για το ρεκόρ των 18,5 εκατομμυρίων λιρών στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο.

Πηγή: The Guardian / Φωτογραφία: REUTERS / Luke MacGregor

[mc4wp_form id="278"]