Ένας κριτικός είπε ότι σε αυτό το γλυπτό η αείμνηστη βασίλισσα μοιάζει με την κυρία Doubtfire (ρόλος του Robin Williams στην ομώνυμη ταινία). Άλλοι σχολίασαν αρνητικά το σχήμα του προσώπου, τη στάση και τις γαλότσες. Κάποιοι το χαρακτήρισαν προσβλητικό και γελοίο και ζήτησαν να αποσυρθεί.

Η κοροϊδία και η αγανάκτηση άρχισαν λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στους κήπους του Κάστρου Antrim στη Βόρεια Ιρλανδία την Παρασκευή. Οι επικριτές είπαν ότι δεν έμοιαζε με τη βασίλισσα. «Πραγματικά είναι προσβολή για τη μνήμη της μεγαλειότητάς της, δεν της μοιάζει σε τίποτα», είπε ένας.

Το δημοτικό συμβούλιο του Antrim και του Newtownabbey ανέθεσε στον τοπικό καλλιτέχνη Anto Brennan να δημιουργήσει το γλυπτό και δήλωσε ενθουσιασμένος, λέγοντας ότι συνέλαβε τη βασίλισσα «σε μια αξιοπρεπή στάση, που αντικατοπτρίζει τη χάρη, τη σταθερότητα και τη δια βίου αφοσίωσή της στη δημόσια υπηρεσία».

Τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα άγαλμα του συζύγου της, του αείμνηστου πρίγκιπα Φίλιππου. Προστέθηκαν επίσης δύο χάλκινα κόργκι. «Αυτό το μνημείο θα παραμείνει ως μια διαρκής υπενθύμιση της αφοσίωσής της στην υπηρεσία, της ανθεκτικότητάς της και της ικανότητάς της να ενώνει ανθρώπους από γενιά σε γενιά», δήλωσε ο Neil Kelly, δήμαρχος του Antrim και του Newtownabbey. Ο αντιδήμαρχος, Paul Dunlop, είπε ότι αντικατοπτρίζει τα πάθη του μονάρχη. «Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ίσως πιο χαρούμενη όταν απολάμβανε την υπαίθρια ζωή, ιδιαίτερα όταν περπατούσε στην εξοχή και περνούσε χρόνο με τα σκυλιά της».

Αλλά δεκάδες αφίσες στη σελίδα του συμβουλίου στο Facebook περιφρόνησαν το γλυπτό ως γκάφα. «Όποιος το υπέγραψε αυτό από το συμβούλιο θα πρέπει να υποχρεωθεί να το πληρώσει ο ίδιος, όχι εμείς οι πληρωτές των επιτοκίων», είπε ένας. «Ω αγάπη μου, τι κρίμα, είμαι πολύ σίγουρος ότι η υπέροχη βασίλισσά μας δεν θα ήθελε να αιχμαλωτιστεί σε γαλότσες για όλη την αιωνιότητα», είπε ένας άλλος. Ένα άτομο συνέκρινε την ομοιότητα με την κυρία Doubtfire, τη νταντά που έπαιξε ο Robin Williams στην ομώνυμη ταινία του 1993.

Ένας άλλος αναρωτήθηκε αν το συμβούλιο είχε αναθέσει στον ίδιο γλύπτη την πολλές φορές χλευασμένη προτομή του Κριστιάνο Ρονάλντο που αποκαλύφθηκε στο αεροδρόμιο της Μαδέρας το 2017. Άλλα έργα που έχουν προκαλέσει τέτοια ανησυχία περιλαμβάνουν το «τρομακτικό» άγαλμα της Lucille Ball στη Νέα Υόρκη και το άγαλμα του! Michael Jackson που ανεγέρθηκε από την ποδοσφαιρική ομάδα της Φούλαμ. Και τα δύο αφαιρέθηκαν.

Ένα άτομο εξέφρασε τη συμπάθειά του για το γεγονός ότι ο Brennan, ένας γλύπτης γνωστός για τη δημιουργία ειδωλίων πολιτικών της Βόρειας Ιρλανδίας από κομμάτια σκακιού, είχε πέσει θύμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Τόσο κρίμα που οι άνθρωποι μπορούν να βρουν μόνο λάθος σε αυτά, αλλά δεν σκέφτεστε τον χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλε αυτός ο τύπος για να τα φτιάξει».

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του συμβουλίου στο Facebook σχετικά με την αποκάλυψη φαίνεται να έχουν απενεργοποιηθεί. Η Vera McWilliam, σύμβουλος του Antrim και του Newtownabbey, είπε στο BBC ότι οι κριτικοί είχαν ένα δίκιο: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν μοιάζει με τη βασίλισσα σε κανένα σχήμα ή μορφή». Σε απάντηση στην προσοχή που προκάλεσε το άγαλμα, το συμβούλιο αναγνώρισε ότι η τέχνη μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές απόψεις, αλλά είπε ότι είναι ενθουσιασμένο με τη γενικά θετική ανταπόκριση. Επέμεινε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπορεί να ενισχύσουν ορισμένες αρνητικές απόψεις».

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]