Παρά την αντίθεση από την Επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς, το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε σχέδια για την αντικατάσταση ορισμένων ιστορικών βιτρώ στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων με σύγχρονα έργα τέχνης, σύμφωνα με το La Croix International.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε οκτώ φιναλίστ, συμπεριλαμβανομένων γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Jean-Michel Alberola, Yan Pei-Ming, Daniel Buren και Philippe Parreno, οι οποίοι θα υποβάλουν τα τελικά τους έργα έως τις 4 Νοεμβρίου.

Ο νικητής, που θα επιλεγεί από τον Αρχιεπίσκοπο Laurent Ulrich του Παρισιού και τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, θα ανακοινωθεί μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία της επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού, στις 8 Δεκεμβρίου. Ένας φιναλίστ, ο Pascal Convert, αποσύρθηκε μετά την αποδοκιμασία του σχεδίου από την Επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς, αφήνοντας επτά από τους φιναλίστ που επιλέχθηκαν από μια επιτροπή υπό την προεδρία του Bernard Blistène, πρώην διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Η αντίθεση της Επιτροπής Εθνικής Κληρονομιάς στο έργο αντικατάστασης πηγάζει από το γεγονός ότι τα παράθυρα, που παραγγέλθηκαν από τους αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, Eugène Viollet-le-Duc και Jean-Baptiste Lassus, παρέμειναν άθικτα από τη φωτιά του 2019 που άφησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο μνημεία σε ερείπια.

Αυτή η απόφαση για την αντικατάσταση των παραθύρων πυροδότησε διαμάχη, σύμφωνα με την εφημερίδα The Art Newspaper, με τους ειδικούς να αναφέρουν παραβιάσεις του Χάρτη της Βενετίας του 1964 και των κατευθυντήριων γραμμών για την πολιτιστική κληρονομιά, οι οποίες υποστηρίζουν τη διατήρηση των αυθεντικών στοιχείων εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ενώ ένα αίτημα κατά του σχεδίου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 147.000 υπογραφές, ο Macron παραμένει σταθερός στην υποστήριξή του για το έργο.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]