Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο γιορτάζει τα 200 χρόνια της με την πρώτη της έκθεση αφιερωμένη στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Φέτος σηματοδοτείται επίσης η 100η επέτειος από την απόκτηση του πιο δημοφιλούς πίνακα από οποιονδήποτε καλλιτέχνη του Sunflowers (1888).

Στο επίκεντρο της έκθεσης θα είναι οι 27 μήνες το 1888-90 που πέρασε ο Βαν Γκογκ στην Προβηγκία, αρχικά εργαζόμενος στην πόλη Arles, εν μέρει στο Κίτρινο Σπίτι, και, αφού ακρωτηρίασε το αυτί του, στο άσυλο λίγο έξω από το Saint-Rémy-de-Provence, περίοδος μαζί με τις τελευταίες εβδομάδες του στο Auvers-sur-Oise, όπου δημιούργησε το σπουδαιότερο έργο του.

Η εξασφάλιση δανείων Βαν Γκογκ είναι εμφανώς δύσκολη, αλλά η Εθνική Πινακοθήκη έχει υποσχεθεί 47 πίνακες και 13 σχέδια. Αυτές περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες του καλλιτέχνη, όπως το Κίτρινο Σπίτι (1888, δανεικό από το Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ) και το Υπνοδωμάτιο (1889, Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο). Ανάμεσα σε έργα από ιδιωτικές συλλογές είναι ένα από τον πρώην Αμερικανό προϊστάμενο του καζίνο, Steve Wynn, το The Trinquetaille Bridge (1888), μια θέα στο ποτάμι μιας αποβάθρας δίπλα στον ποταμό Ροδανό.

Αν και η ιδέα του εορτασμού του Βαν Γκογκ είναι αρκετά προφανής, το θέμα της Εθνικής Πινακοθήκης – «ποιητές και εραστές» – είναι πιθανό να εκπλήξει. Αυτό αντικατοπτρίζει τους όρους που χρησιμοποίησε για να περιγράψει δύο από τους συναδέλφους του στην πόλη Arles, έναν καλλιτέχνη και έναν στρατιώτη: Ο ποιητής (Πορτρέτο του Eugène Boch) (1888, Musée d’Orsay, Παρίσι) και ο εραστής (Πορτρέτο του υπολοχαγού Milliet) (1888, Μουσείο Kröller-Müller, Otterlo, Ολλανδία). Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποίησε τους όρους με πολύ ιδιότυπο τρόπο – και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς παρουσιάζονται τα δύο θέματα στην έκθεση.

Η έκθεση θα διερευνήσει επίσης ομαδοποιήσεις έργων: ζωγραφική σε σειρά, θέαση έργων ως μενταγιόν και χρήση αντιθέσεων για τη δημιουργία αρμονίας.

Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης, η έκθεση υπόσχεται να παρουσιάσει μια «λιγότερο οικεία εικόνα του καλλιτέχνη»: ένα είδος διαυγούς πρόθεσης, σκέψης και μεγάλης φιλοδοξίας.

Διάρκεια έκθεσης με τίτλο Van Gogh: Poets and Lovers, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου 2025

Πηγή: The Art Newspaper

[mc4wp_form id="278"]