Δεν έχει καν σημασία ποια είναι η ηλικία μας: μπορούμε να βάλουμε στόχο να μεγαλώνουμε με υγεία στα 30 ή τα 60! Και η διατροφή μας είναι ένα από τα «όπλα», που έχουμε απέναντι στο πέρασμα του χρόνου.

Δεν λέμε κάτι καινούριο: η επίδραση των διατροφικών μας επιλογών στην καθημερινότητα και την υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Οι τροφές, που καταναλώνουμε, όχι μόνο παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση της καλής μας διάθεσης και ενεργητικότητας και στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία και στην ποιότητα ζωής μας. Η Δρ. Μαρία Ψωμά, Ιατρός- Βιοπαθολόγος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της παχυσαρκίας είναι ειδική σε θέματα διατροφής και υγείας και μας προτείνει πέντε τροφές, που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας εάν θέλουμε να μεγαλώνουμε με υγεία.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι μικροί θησαυροί γεμάτοι αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, που περιέχουν, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά, που τους προκαλεί το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην πρόληψη χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες, που συνδέονται με την καλή λειτουργία του πεπτικού και την υγεία του εντέρου. «Η διατροφή με υψηλή κατανάλωση φρούτων, πέρα από καλύτερη υγεία, συνδέεται και με λιγότερες ρυτίδες! Τα μύρτιλα, ειδικότερα, περιέχουν βιταμίνες Α και Ε που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας», εξηγεί η Δρ. Ψωμά. «Καταναλώστε μύρτιλα ως σνακ, προσθέστε τα στα δημητριακά σας ή σε smoothies για να επωφεληθείτε από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες».

Φασόλια

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, που βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και τη ρύθμιση της όρεξης. Όπως όλα τα όσπρια, είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπλέον, συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που τα κάνει ιδανικά για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη και φυσικά για την πρόληψη της νόσου. «Τα φασόλια αποτελούν τη βάση μιας διατροφής μακροζωίας και περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα ορατά σημάδια της γήρανσης», προσθέτει η γιατρός. Κι αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, πέρα από τις σούπες, τα φασόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μείγμα για μπιφτέκια οσπρίων, να μπουν σε σαλάτες με λαχανικά ή σε πιάτα με ρύζι ή κριθαράκι.

Κίτρινη πιπεριά

«Η κίτρινη πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας, ειδικά στις πιο ώριμες ηλικίες», επισημαίνει η Δρ. Ψωμά. Περιέχει, επίσης, καροτενοειδή, συστατικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, επίσης, ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες και με λίγες θερμίδες, ιδανικό για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, μεγαλώνοντας και κατά την εμμηνόπαυση. Μπορούμε να τις προσθέτουμε ωμές στις σαλάτες, να τις σερβίρουμε σε μορφή στικ μαζί με γιαούρτι ή χούμους και φυσικά να τις προσθέτουμε σε κάθε παρασκευή, όπου ταιριάζουν γευστικά.

Ελαιόλαδο

Εάν έπρεπε να επιλέξουμε μία μόνο τροφή, που μας βοηθά να μεγαλώνουμε με υγεία, αυτή θα μπορούσε να είναι το ελαιόλαδο! Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό για τα οφέλη του στην καρδιαγγειακή υγεία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) κι αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά, όπως η ελαιοκανθάλη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού μεγαλώνοντας. «Επιπλέον, σε μελέτη στο Journal of the American College of Nutrition, βρέθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ελαιολάδου προστατεύει την επιδερμίδα από τις φθορές που προκαλεί ο ήλιος, τη φωτογήρανση», σημειώνει η ειδικός.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και φυτικές ίνες και μεταξύ άλλων, βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και τη διατήρηση της υγείας και της ελαστικότητας του δέρματος. Οι φυτικές τους ίνες τα κάνουν πολύτιμα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. «Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία και την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, τα αμύγδαλα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και φωτοπροστατευτικές ιδιότητες, υποστηρίζοντας τον ομοιόμορφο τόνο και τη νεανική εικόνα της επιδερμίδας», συμπληρώνει η Δρ. Ψωμά. Είναι μάλιστα ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ, που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας στην τσάντα ή το γραφείο και να τα καταναλώνουμε σκέτα, με το γιαούρτι ή τις σαλάτες μας για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία κάθε γεύματος.

[mc4wp_form id="278"]