Τα τεκμήρια σελίδων του κλασικού παραμυθιού «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» που έγραψε ο Rudyard Kipling έχουν διατεθεί στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge. Απονεμήθηκαν μέσω του κυβερνητικού συστήματος Acceptance in Lieu, μέσω του οποίου διαγράφονται λογαριασμοί φόρου κληρονομιάς με αντάλλαγμα σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά ή ιστορικά αντικείμενα.

Ο Sir Chris Bryant, υπουργός Τεχνών, είπε ότι αυτά τα τεκμήρια θα παρουσιαστούν και θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο εκείνο, που επιτρέπει στα μέλη του κοινού να μπορούν να εκπαιδεύονται, να εμπνέονται και να ψυχαγωγούνται για τα επόμενα χρόνια.

Το βιβλίο της ζούγκλας, που εκδόθηκε το 1894, ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney του 1967 και ένα ριμέικ του 2016. Τα τεκμήρια σελίδων που βρέθηκαν αποτελούν μέρος μιας συλλογής που αρχικά συνδέθηκε με τον βικτωριανό λογοτεχνικό πράκτορα AP Watt. Διατίθενται πολλοί τόμοι, όπως το Puck of Pook’s Hill του Kipling και το Rewards and Fairies, το οποίο περιλαμβάνει το διάσημο ποίημα If. Ένα χειρόγραφο του ποιήματος το είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Sir Chris, υπουργός δημιουργικών βιομηχανιών, τεχνών και τουρισμού, πρόσθεσε: «Τώρα που αυτές οι σελίδες θα είναι διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge, είμαι βέβαιος ότι θα παρέχουν περισσότερα από τα απολύτως απαραίτητα αε ακαδημαϊκούς, επίδοξους μυθιστοριογράφους και εκείνους που ομολογούν ότι είναι βιβλιοφάγοι».

Ο Kipling, του οποίου οι απόψεις για την αποικιοκρατία και την Αυτοκρατορία οδήγησαν σε μια πιο κριτική επανερμηνεία της ζωής και του έργου του τον 21ο αιώνα, ήταν ίσως ο πιο αγαπημένος Βρετανός συγγραφέας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Το 1907 έγινε ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο John Wells, ανώτερος αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Σε συνδυασμό, οι θησαυροί που βρέθηκαν στη συλλογή AP Watt είναι μια εξαιρετική συσσώρευση χειρογράφων και τεκμηρίων εμπορικής πεζογραφίας από μια εποχή που θεωρείται ευρέως ως η εποχή της ακμής του δημοφιλούς μυθιστορήματος σε αυτή τη χώρα. Ενώ η κληρονομιά του Kipling έχει εξεταστεί πιο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν λίγα επιχειρήματα σχετικά με την παρουσία και τη θέση του στη λογοτεχνική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ή τη διαρκή δημοτικότητα πολλών από τα έργα του».

Ως μέρος της συλλογής, στο Pembroke College του πανεπιστημίου παραχωρήθηκε επίσης ένα ταξιδιωτικό γραφείο γραφής που ανήκε στον Wilkie Collins, συγγραφέα των “The Woman in White” και “The Moonstone” .

Ο Nick Watt, δισέγγονος του AP Watt, δήλωσε: «Η οικογένεια Watt είναι χαρούμενη που η συλλογή AP Watt θα παραμείνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελεύθερα προσβάσιμη για έρευνα με τη συμβολή του προ-προπάππου μας και του προπάππου μας στον λογοτεχνικό κόσμο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα».

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]