Η φιλανθρωπική οργάνωση που φροντίζει για τις ιστορικές τοποθεσίες του Σαίξπηρ στο Stratford-upon-Avon έλαβε μια άνευ προηγουμένου δωρεά ενός εκατομμυρίου λιρών από τον βραβευμένο με Olivier Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Ken Ludwig.

Το Shakespeare Birthplace Trust (SBT) μπορεί τώρα να πληρώσει για τις κρίσιμες εργασίες συντήρησης στο Hall’s Croft, το σπίτι της κόρης του Σαίξπηρ, Susanna και του γιατρού συζύγου της, John Hall, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε συμβουλέψει τον πεθερό του για ιατρικά θέματα.

Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά στην 177χρονη ιστορία του καταπιστεύματος.

Ο Ludwig είχε δια βίου πάθος για τον Σαίξπηρ. Είπε στον Guardian ότι, ενώ βρισκόταν σε μια επίσκεψη στο Stratford, ένιωθε ότι έπρεπε να βοηθήσει αφού άκουσε τα δεινά του κτιρίου ενώ τον ξεναγούσε η Charlotte Scott, μία από τους διευθυντές του SBT: «Ρωτούσαν τον εαυτό τους: «Πώς μπορούμε να σώσουμε τον Hall’s Croft γιατί κυριολεκτικά πέφτει;» Τους είπα: «Τι θα κόστιζε για να το σώσετε;» . Έτσι είπα απλώς: «Θα το κάνω». Αυτή είναι η πρώτη του σημαντική δωρεά: «Είναι ό,τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να κρατήσει το μέρος όρθιο».

Το Hall’s Croft, ένα από τα τελευταία ολοκληρωμένα δείγματα Ιακωβικής αρχιτεκτονικής, χρονολογείται από το 1613. Αλλά οι χαλύβδινες δοκοί που τοποθετήθηκαν τον περασμένο αιώνα για τη στήριξη της οροφής βυθίζονται στο έδαφος. Μια επέκταση που προστέθηκε τον 17ο αιώνα απομακρύνεται από το αρχικό σπίτι, έτσι τα δύο μέρη κλίνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Scott ​​θυμήθηκε ότι έδειξε στον Ludwig τις τεράστιες μεταλλικές δοκούς «να κρατούν ψηλά το σπίτι» και αισθάνθηκε έκπληκτη μπροστά στην «εξαιρετική γενναιοδωρία και φιλανθρωπία του», που θα εξασφαλίσει τελικά την επιβίωση του Hall’s Croft. «Είναι ένα από τα πιο μοναδικά παραδείγματα ζωής της μεσαίας τάξης του 17ου αιώνα στη χώρα», είπε. «Διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά επίπλων του 17ου αιώνα, δεύτερο μόνο μετά το Μουσείο Victoria and Albert».

Η Lena Cowen Orlin, αντιπρόεδρος του SBT και ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Georgetown στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Το Hall’s Croft είναι ένα όμορφο και ατμοσφαιρικό κτίριο που υποφέρει από την ανάγκη σοβαρής παρέμβασης. Τώρα έχουμε τον άγγελο και θα το κάνουμε αυτό δυνατό… Είναι μια κοιμισμένη ομορφιά και ο Ken Ludwig βοηθά να την επαναφορά του στη ζωή, όπως το γνώριζαν ο Σαίξπηρ και η οικογένειά του».

Το SBT, μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση, επιβλέπει πέντε ιστορικά σπίτια της οικογένειας Σαίξπηρ: τη Γενέτειρα του Σαίξπηρ, το Νέο Τόπο του Σαίξπηρ, το Εξοχικό της Anne Hathaway, τη Φάρμα της Mary Arden και το Hall’s Craft.

Ο Orlin είπε ότι όλοι αφηγούνται ιστορίες γυναικών: «Αυτή της μητέρας του επιβιώνει στη φάρμα της Mary Arden. Η σύζυγός του μεγάλωσε στο Cottage της Anne Hathaway… Συνδέουμε τη Susanna κυρίως με το Hall’s Croft, μια μοναδικά υποβλητική επιβίωση της θέσης που απέκτησε ο Σαίξπηρ. Είναι ένα ζεστό και γενναιόδωρο οικογενειακό σπίτι, ένα όμορφο και ατμοσφαιρικό κτίριο. Η σωστή στιγμή αυτής της δωρεάς είναι εξαιρετική. Το SBT έχει ξεκινήσει ένα τριετές τόξο έρευνας και προγραμματισμού αφιερωμένο «στις γυναίκες που δημιούργησαν τον Σαίξπηρ».

Τα 34 έργα και μιούζικαλ του Ludwig έχουν παιχτεί σε 30 χώρες. Τα κείμενά του προέρχονται μεταξύ άλλων από τα έργα της Agatha Cristie και τη Royal Shakespeare Company. Το πρώτο του έργο, Lend Me a Tenor, κέρδισε δύο βραβεία Tony και χαρακτηρίστηκε από την Washington Post ως «μια από τις κλασικές κωμωδίες του 20ού αιώνα». Μεταξύ των επόμενων παραγωγών του, το Crazy For You ήταν στο Broadway για πέντε χρόνια και στο West End για τρία, κερδίζοντας τα βραβεία Tony και Olivier για το καλύτερο μιούζικαλ. Η σκηνική του προσαρμογή του Murder on the Orient Express ξεκινά μια περιοδεία σε 25 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Είπε: «Πάντα αγαπούσα τον Σαίξπηρ, την απόλυτη ιδιοφυΐα. Ως συγγραφέας, ερωτεύτηκα τις ηχογραφήσεις του Richard Burton. Άκουσα τόσες φορές τον Άμλετ του, αυτόν που σκηνοθέτησε ο John Gielgud. Ο Σαίξπηρ έγινε το κέντρο της ζωής μου. Έγραψα ένα βιβλίο για τον Σαίξπηρ και έχω γράψει τρία θεατρικά έργα που τον εμπλέκουν κατά κάποιο τρόπο [συμπεριλαμβανομένου του Σαίξπηρ στο Χόλιγουντ]. Στη συνέχεια, σε κάθε έργο που έχω γράψει, υπάρχει πάντα κάποιο απόσπασμα από τον Σαίξπηρ. Έγινε η υπογραφή μου».

Ερωτηθείς για τη συγκίνηση που νιώθει περπατώντας στο Hall’s Croft, είπε: «Ένα ρίγος πνευματικής χαράς. Αισθάνομαι σα να έχω μια προσωπική σύνδεση με τον Σαίξπηρ. Έχει επίσης τον πιο όμορφο κήπο που έχω δει ποτέ».

O Hall χρησιμοποιούσε τα φυτά του με φαρμακευτικές ιδιότητες για να θεραπεύσει τους ασθενείς του, εμπνέοντας ίσως και τον πεθερό του, τα έργα του οποίου αντικατοπτρίζουν την κατανόησή του για τις μαγικές δυνάμεις των βοτάνων και των λουλουδιών.

Ο Ludwig είπε ότι το Hall’s Croft είχε σταθεί για περισσότερα από 400 χρόνια: «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα έργο πιο αξιόλογο από το να συνεργαστώ με το SBT για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι και για τα επόμενα 400».

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]